Ziołolecznictwo i medycyna naturalna są stosowane od wieków. Niosą ulgę w chorobach i budują odporność. Zioła są podstawą każdej nowoczesnej diety i zdrowego odżywiania. Któż z nas nie zna mocy herbaty z lipy i malin lub syropu z czarnego bzu. Często pijemy je w wypadku przeziębienia. Zioła typu: bazylię, miętę, rozmaryn czy tymianek stosujemy w kuchni ze względu na walory smakowe. Doceniamy je także z powodu ich niesamowitej, leczniczej mocy.
Ziołolecznictwo wykorzystuje też medycyna konwencjonalna. Nic w tym dziwnego. Rośliny lecznicze zawierają związki antybakteryjne i przeciwzapalne. Nie sposób przecenić ich zdolności do usuwania toksyn z organizmu. Chronią ciało przed wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu chorób nowotworowych i autoimmunologicznych. W prezentowanych książkach z zakresu ziołolecznictwa znajdziesz szczegółowe opisy ziół i zasady ich zbierania. Samodzielnie przygotujesz niezbędne składniki ziołowej apteczki. Wykorzystasz setki przepisów na syropy, herbaty, nalewki, maści, kapsułki i oleje. Dzięki nim wyeliminujesz dolegliwości i choroby całej rodziny.