Gluten free

Jak współczesna pszenica nas zatruwa

    • ISBN: 978-83-65404-40-4;
    • Cena katalogowa: 39.30 zł;
    • Ilość stron: 240;
    • Oprawa: miękka;
    • Format: 14,5 x 20,5 cm;
    • Data ostatniego wydania: 2016;
    • Nr wydania: I;
    Mariusz Warda
    NW-Mariusz Golak
    0
    1

    Czy pszenica Ci służy?

    Kto z nas by przypuszczał, że niektóre zboża, a szczególnie pszenica, mają swoją ciemną stronę? Zapewne nigdy nie przyszło Ci do głowy, że ta roślina codzienne spożywana przez nas pod różnymi postaciami, bliższa jest produktowi modyfikowanemu genetycznie niż dziko rosnącej roślinie. Tymczasem badanie przeprowadzone przez autora książki Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.

    Ciesz się lepszym zdrowiem

    Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.

    Jak unikać pułapek żywieniowych

    Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.

    Klucz do zdrowia

    Z tej książki dowiesz się jak wybierać właściwe dla Ciebie produkty spożywcze, ponieważ zawarte w niej informacje stanowią syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem i odbytych interesujących wywiadów ze specjalistami w tej dziedzinie. Wiedza ta, pomoże Ci uniknąć dolegliwości takich jak chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, dolegliwości bólowych mięśni oraz chorób autoimmunologicznych takich jak celiakia, choroba Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.

    Postaw na świadome odżywianie!

       

      Patroni:

      ZAPISZ SIĘ