Żywność fermentowana i probiotyczna

Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo

  • ISBN: 978-83-65404-57-2;
  • Cena katalogowa: 34.30 zł;
  • Ilość stron: 124;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2017;
  • Nr wydania: I;
Irena Kloskowska
Paweł Uklejski
0
0

Probiotyki naturalne w twoim codziennym odżywianiu się

Zastanawiasz się, jak możesz poprawić odporność swojego organizmu? Stosujesz różne diety, bierzesz suplementy i nie widzisz poprawy? Zapewne każdy z nas jadł chociaż raz w życiu kiszonki. Te bogate w probiotyki naturalne produkty znane są od pokoleń. Czy wiesz, że regularne spożywanie kiszonek dostarczy twojemu organizmowi enzymów trawiennych? Są one niezbędne do wchłaniania substancji odżywczych. W ubiegłym wieku nasi dziadkowie mieli w piwnicy naczynia do fermentacji. Przygotowywali w nich różne zdrowe kiszonki, pełne probiotyków naturalnych. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Dlatego też cieszy się coraz większą popularnością. Autor książki czerpie wiedzę z tradycyjnej medycyny chińskiej i przekazują ją tobie, abyś mógł odzyskać zdrowie. Odżywianie się kiszonkami niesie ze sobą szereg dobroczynnych właściwości dla twojego organizmu. Dzięki nim pozbędziesz się problemów m.in. z układem trawiennym. Zaufaj medycynie naturalnej.

Żywność fermentowana i probiotyki naturalne – świadome odżywianie i poprawa zdrowia

Odżywianie się żywnością bogatą w probiotyki naturalne możemy przyjąć jako dietę wegetariańską. Dieta ta to przede wszystkim świadomy styl życia skupiony na naszym zdrowiu. Codziennie odżywiamy się sfermentowanymi produktami, nawet jeśli nie jesteśmy tego świadomi. Z mleka powstaje ser i jogurty, a drożdży i zbóż piwo. Z winogron wino i ocet, z ziaren soi sos sojowy, a z ziaren kawy – kawa. We wszystkich tych produktach pracują dla nas bakterie. Zmieniają dobre surowe produkty w jeszcze lepsze, bardziej odżywcze dla organizmu. Lista korzyści spożywania żywności femermentowanej jest bardzo długa. Kiszonki pobudzają apetyt i działają zbawiennie na układ trawienny. Wspierają naszą odporność i przepływ krwi w jelicie. Obniżają poziom cholesterolu, chronią jelita przy kuracji antybiotykowej. Dodatkowo stosując kiszonki na jelita z pewnością świetnie zadziałają na nasz organizm i mikrobiom jelitowy.

Odżywianie się kiszonkami dostarczy ci dobroczynnych bakterii i probiotyków naturalnych

Żywe kultury bakterii w fermentowanych produktach spożywczych mają zdolność dopasowywania się. To znaczy, że wchodzą w różnorodne interakcje z naszym jelitem. Zarówno mikroby, jak i komórki błony śluzowej jelita są pozytywnie pobudzane. Z tego względu korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Tworzą one warstwę ochronną na błonie śluzowej przeciwko chorobotwórczym bakteriom. Ponadto są aktywowane tak zwane makrofagi oraz limfocyty, które potrafią unieszkodliwić ciała obce. Dlatego też komórki te są tak ważne dla samodzielnej ochrony twojego organizmu. Warto spożywać kiszonki na jelita, aby w pełni zadbać o mikrobiom jelitowy i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Zdrowe przepisy na fermentowane potrawy

Opisane potrawy poprawiają wchłanialność witamin i żelaza oraz aktywują pracę trzustki. Autor książki jest kucharzem i doświadczonym coachem żywienia. Połączył swoją wiedzę z nauk tradycyjnej medycyny chińskiej ze stylem życia diety wegetariańskiej. Dzięki tej publikacji poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Odkryjesz przepisy na trwałe fermentowane i probiotyczne potrawy z ogólnodostępnych składników. Teraz i ty samodzielnie zrobisz marynowane cytryny, rzodkiew czy tofu. Poznasz niesamowity smak pikli z szalotki i naleśników na zakwasie.

Probiotyki naturalne to klucz do lepszego zdrowia

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ