Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z
    • ISBN: 978-83-65846-12-9;
    • Cena katalogowa: 44.40 zł;
    • Ilość stron: 248;
    • Oprawa: miękka;
    • Data ostatniego wydania: 2017;
    • Nr wydania: I;

    Czy jeśli wyginą pszczoły, ludzkość również przestanie istnieć?

    To pytanie jest przerażające jednak może okazać się zasadne. Zdecydowana większość roślin lądowych jest zapylana przez owady. To właśnie pszczoły dbają o to, aby rośliny wydawały owoce, a człowiek miał co jeść i czym oddychać. Odkąd mnożą się doniesienia o tym, że pszczoła staje się gatunkiem zagrożonym, Autor zaangażował się na rzecz tych owadów i udziela schronienia sześciu pszczelim rodzinom. Zaniepokojony w ostatnich latach skandalami związanymi z jakością artykułów spożywczych i rosnącą liczbą doniesień o niedostatecznie sprawdzonych lekach postanowił szukać metod alternatywnych i znalazł je w postaci terapii produktami pszczelimi. Owoce swojej pracy zebrał w niniejszej książce.

    Produkty pszczele – najstarsze leki świata

    Apiterapia wykorzystuje produkty pszczele do leczenia schorzeń. Produkty pszczele to coś więcej niż miód, choć ten słodki przysmak znamy najlepiej i wykorzystujemy choćby przy przeziębieniach. Inne cenne dobrodziejstwa z pasieki to pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz ich zastosowanie lecznicze i w każdej chwili będziesz mógł z nich samodzielnie skorzystać. Autor prezentuje przepisy na medykamenty, dzięki którym będziesz w stanie pomóc sobie i swoim bliskim w codziennych dolegliwościach. Poznasz kombinacje różnych receptur zdrowotnych opartych na pyłku pszczelim, które poprawią ogólny stan Twojego zdrowia. Produkty pszczele działają podobnie jak leki, lecz w wielu przypadkach są skuteczniejsze i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych.

    Propolis – niedoceniane panaceum

    Propolis to tak zwany kit pszczeli. Od dawna uważa się go za naturalny antybiotyk. Dawne przekonania zostały potwierdzone przez najnowsze badania. Okazało się, że można go stosować w przypadkach autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, marskości wątroby, wola, chłoniaka, tocznia rumieniowatego i sklerodermii.

    Miód znaczy życie

    Jest to jeden z najstarszych leków znany na całym świecie. W książce znajdziesz przepisy na mieszanki z miodem, które pomogą wzmocnić serce, uspokoić nerwy, poprawić pracę mózgu czy wspomóc gojenie się ran. Może być on także stosowany jako naturalny antybiotyk. Najczęściej używa się go w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a więc kaszlu, kataru czy chrypki. Sprawdzonym i powszechnie znanym domowym sposobem jest ciepłe mleko z miodem. Wymienione korzyści to zaledwie ułamek zdrowotnych właściwości miodu. Więcej możesz przeczytać w książce.

    Pyłek kwiatowy i pierzga wzmacniają odporność

    Pierzga to produkt czysto naturalny, bardziej wartościowy niż pyłek, bo bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów także znacznie bardziej lekkostrawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyków, jest trzykrotnie wyższa niż zwykłego pyłku kwiatowego. W książce znajdziesz przepisy, dawkowanie i terapie z pyłku kwiatowego i pierzgy, które najczęściej stosuje się przy chorobach wątroby, anemii, stresie, reumatyzmie, zaburzeniach czynnościowych i chorobach jelit, zwłaszcza takich, którym towarzyszy zaparcie (zapalenie jelit, procesy fermentacyjne lub gnilne powodujące wrzody, chroniczne zaparcia).

    Jad pszczeli czyli apitoksynoterapia

    Terapia ta stosowana jest głównie w leczeniu reumatycznego zapalenia stawów, zapalenia stawów kręgosłupa, zwyrodnieniach stawów i trudno gojących się ran. Jad pszczeli wykorzystuje się również do:
    • eliminowania wszelkiego rodzaju stanów wyczerpania,
    • poprawy przemiany materii,
    • leczenia otyłości,
    • łagodzenia depresji mentalnej i emocjonalnej wywołanej procesem starzenia się,
    • odzyskania odporności,
    • regeneracji układu nerwowego,
    • likwidacji zaburzeń potencji,
    • łagodzenia dolegliwości okresu przekwitania.

    Mleczko pszczele – najbardziej kosztowny produkt pszczelej rodziny

    Jest to pokarm królowej, który pozyskuje się w bardzo żmudny sposób, a zajmuje się tym naprawdę niewielu pszczelarzy. Stanowi ogromny zastrzyk energii oraz uznawany jest za wyjątkowy specyfik gwarantujący długowieczność. Regeneruje i oczyszcza organizm oraz poprawia przemianę materii. Badania dowodzą również, że jest środkiem skutecznie łagodzącym stany depresyjne i wspierającym układ nerwowy.

    Przepisy na maści, syropy, nalewki i wiele więcej

    W książce znajdziesz również przepisy na środek przeczyszczający, biegunkę, mdłości, oparzenia, zmiany skórne, wzmocnienie zębów, katar, zapalenie skóry, łuszczycę, hemoroidy, infekcje oraz masaże i inhalację miodem. Wykorzystasz także wosk pszczeli, który stosuje się w medycynie, zwłaszcza w dermatologii i przemyśle kosmetycznym, ponieważ zapobiega on wysuszaniu skóry.

    Najskuteczniejsze terapie prosto z ula

       

      Patroni:

      ZAPISZ SIĘ