Zdrowy mózg. Jak za pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera

  • ISBN: 978-83-8168-156-8;
  • Cena katalogowa: 49.40 zł;
  • Ilość stron: 344;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I - dodruk;
Irena Kloskowska
Irena Kloskowska
10
0

Biochemia mózgu –  poznaj rewolucyjne odkrycia współczesnej neurologii

Biochemia mózgu określa, które składniki odżywcze są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników, regulacji genów oraz ochrony antyoksydacyjnej. Ich niedobór lub nadmiar w diecie powoduje poważne choroby psychiczne i starzenie się mózgu. Takie zaburzenia równowagi składników odżywczych można wykryć za pomocą prostych badań krwi i moczu. Leczenie tych poważnych chorób przy zastosowaniu terapii biochemicznych z wykorzystaniem naturalnych substancji chemicznych może wyrównać poziom kluczowych składników odżywczych w mózgu i wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne.

Biochemia mózgu według zaleceń światowej sławy specjalisty

Dr William J. Walsh to światowej sławy specjalista w dziedzinie leczenia za pomocą składników odżywczych. Jest prezesem działającego na zasadzie non profit Walsh Research Institute w stanie Illinois i prowadzi programy szkolenia lekarzy w Australii, Norwegii oraz innych krajach. Opracował terapie biochemiczne dla pacjentów z zaburzeniami behawioralnymi, ADHD, autyzmem, depresją, zaburzeniami lękowymi, schizofrenią oraz chorobą Alzheimera, stosowane obecnie przez lekarzy na całym świecie. Dzięki tej książce poznasz ich działanie, wyniki najnowszych badań biochemii mózgu oraz opisy konkretnych przypadków.

Zaburzenia psychiczne i starzenie się mózgu to brak lub nadmiar składników odżywczych

Autor opisuje system naturalnej terapii biochemicznej, oparty na najnowszych badaniach naukowych mogący pomóc milionom osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większość ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych: witamin, spowodowany czynnikami genetycznymi i środowiskowymi, a zaburzenia te mogą wyrządzić wiele szkód dla pracy mózgu.

Korzyści z terapii biochemicznej

W tej książce Autor podkreśla, że najważniejsze jest określenie biochemii każdego pacjenta i stworzenie indywidualnego programu leczenia, mającego na celu przywrócenie równowagi chemicznej w mózgu. Leczenie polega na terapeutycznym stosowaniu witamin, minerałów, aminokwasów i olejków eterycznych. Większość pacjentów odnosi korzyści z terapii biochemicznej wskutek:
– unormowania stężenia składników odżywczych potrzebnych do syntezy neuroprzekaźników,
– regulacji aktywności neuroprzekaźników za pomocą ukierunkowanej terapii składnikami odżywczymi,
– zredukowania stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.

Witamina B na drażliwość i depresję

Stężenie witaminy B6 w mózgu jest około 100 razy wyższe niż jej poziom we krwi i pełni ona ważną rolę w funkcjonowaniu umysłu. A poważny niedobór tego składnika odżywczego został powiązany z drażliwością, depresją, słabą pamięcią krótkotrwałą i psychozą. To nic zaskakującego, gdyż witamina B6 jest niezbędna do efektywnej syntezy serotoniny, dopaminy i GABA, trzech kluczowych neuroprzekaźników. Z książki dowiesz się, że terapia składnikami odżywczymi regulująca poziom witaminy B6 w mózgu może być bardzo skuteczna.

Niski poziom cynku może powodować autyzm i ADHD

Niedobór cynku jest najczęściej obserwowanym zaburzeniem biochemicznym w populacjach pacjentów cierpiących na problemy ze zdrowiem psychicznym. Autor podkreśla, że ponad 90% osób, u których zdiagnozowano depresję, zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm i schizofrenię wykazuje niski poziom cynku w osoczu krwi. Ten ciekawy fakt można wyjaśnić między innymi tym, że przy większości zaburzeń psychicznych występuje stres oksydacyjny. Powoduje on drastyczne obniżenie zapasów cynku w organizmie.

Biochemia mózgu a inne rodzaje zaburzeń

Istnieje wiele innych składników odżywczych o dużym znaczeniu dla funkcjonowania mózgu. Selen, witamina C, witamina E oraz inne naturalne antyoksydanty zwalczają stany zapalne oraz wolne rodniki w mózgu.  Pośrednio też zwiększają aktywność glutaminianu w receptorach NMDA. Zaś niedobór witaminy D powiązano z depresją, schizofrenią, ADHD oraz innymi zaburzeniami psychicznymi.  Dlatego też Autor podkreśla kluczowe znaczenie witaminy D dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Przyczyną niedoborów składników odżywczych może być zespół złego wchłaniania

Istnieją trzy główne rodzaje problemów z wchłanianiem:
– problemy żołądkowe, w tym nadmierny lub niedostateczny poziom kwasu solnego,
– niepełne trawienie w jelicie cienkim,
– problemy z rąbkiem szczoteczkowym jelita, w którym większość składników odżywczych jest wchłaniana do układu wrotnego.

Dzięki tej książce poznasz możliwe konsekwencje. Głównie są to niedobory składników odżywczych, zaburzona biochemia mózgu, stan zapalny, kandydoza oraz wiele innych zaburzeń układu pokarmowego. Niepełny rozkład białek i tłuszczów może być przyczyną problemów fizycznych oraz wpłynąć negatywnie na biochemię mózgu. Częstą przyczyną złego wchłaniania jest podwyższony stres oksydacyjny, który może niszczyć enzymy trawienne potrzebne do rozkładu białka. A duża liczba pacjentów z upośledzonym wchłanianiem ma uszkodzoną i tym samym nieskuteczną barierę jelitową. Powoduje to wnikanie metali ciężkich oraz innych niepożądanych substancji do organizmu i mózgu. Rodzaj leczenia zależy więc od tego, z jakim typem złego wchłaniania mamy do czynienia. Terapia może polegać na unormowaniu poziomu kwasu w żołądku czy podaniu enzymów trawiennych, które przetrwają w kwasie żołądkowym. Niezwykle skuteczne jest również stosowanie antyoksydantów oraz przyjęcie specjalnej diety.

Substancje odżywcze, które ochronią Twój mózg

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ