Dieta na insulinooporność

50 przepisów na pyszne dania, dzięki którym uregulujesz poziom glukozy i insuliny we krwi

  • ISBN: 978-83-8272-531-5;
  • Cena katalogowa: 69.60 zł;
  • Ilość stron: 168;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 cm x 24 cm ;
  • Data ostatniego wydania: 2023;
  • Nr wydania: I;
Magdalena Kuźmiuk
Magdalena Kuźmiuk
20
0

Insulinooporność – jak rozwija się w organizmie?

Glukoza to główne paliwo w organizmie człowieka. Chociaż jest ona tylko cząsteczką cukru, wymaga asystenta, który otworzy dla niej drzwi do narządów, aby nie pozostawała w krwiobiegu. Tym pomocnikiem jest insulina. Hormon, który ma tylko jedno zadanie: utrzymać równowagę między poziomem glukozy we krwi a resztą organizmu. Ktoś, kto jest wrażliwy na insulinę, potrzebuje jej mniej, aby przywrócić poziom glukozy we krwi do normy. Ktoś, kto potrzebuje więcej insuliny do takiej regulacji, uważany jest za insulinoopornego. Jeśli ten stan w organizmie się przedłuża, może rozwinąć się insulinooporność.

Kto może zachorować na insulinooporność? Czy to pierwszy objawy cukrzycy lub innej choroby autoimmunologicznej?

Jakie są przyczyny i objawy insulinooporności? Olbrzymią rolę odgrywa zła dieta. Jedzenie gotowych dań, bogatych w węglowodany i rafinowany cukier to częsty zapalnik dla insulinooporności. Ściśle z nią związane są także zaburzenia hormonalne. Insulinooporność często towarzyszy chorobie kobiecej, jaką jest zespół policystycznych jajników (PCOS). Kolejną przyczyną zaburzeń w pracy insuliny jest istniejący w organizmie stan zapalny, który może prowadzić do chorób autoimmunologicznych. A objawy? Zasadniczo są zbliżone do cukrzycy. Odczuwanie głodu po posiłku, nadmierne wydalanie moczu, przewlekłe zmęczenie, podatność na infekcje, a także otyłość brzuszna.

Dieta na insulinooporność – co można jeść, a czego nie?

Jeśli właśnie zdiagnozowano u ciebie stan przedcukrzycowy, insulinooporność albo chorobę kobiecą, jaką jest zespół policystycznych jajników (PCOS), i zastanawiasz się, jak powinno wyglądać leczenie tego typu zaburzeń hormonalnych, sięgnij po tę książkę! Z niej dowiesz się, że podstawową kwestią w odwracaniu insulinooporności są aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta. Jak wygląda dieta na insulinooporność? Co można jeść, a czego nie? Pomocą w układaniu jadłospisu i listy zakupów służy Autorka, która jest doświadczoną dietetyczką. Każdy z proponowanych przez nią przepisów składa się z węglowodanów złożonych, niewielkiej ilości lub braku cukrów dodanych oraz znacznej ilości białka, które pomoże ci ustabilizować poziom glukozy we krwi. Wszystkie przepisy są bardzo proste, większość zawiera tylko kilka składników, a więc nie będziesz miał poczucia, jakbyś spędzał w kuchni cały dzień.

Proste receptury, gotowe plany posiłków i poręczne listy zakupów

Muffinki pieczarkowe z serem feta, Chrupiący kurczak w panierce z curry i kokosa, Zielone smoothie z kiwi, Kulki mocy z imbirem, Pudding chia o smaku placka dyniowego… Brzmi pysznie, prawda? Już wkrótce takie dania mogą zagościć na twoim stole. Wystarczy, że sięgniesz po tę książkę! Żeby maksymalnie ułatwić ci start z dietą na insulinooporność, Autorka przygotowała też proste plany posiłków, abyś smacznie jadł nie tylko od święta. A także poręczne listy zakupów. 5-stopniowy program, który Marlee Coldwell proponuje w swojej książce, pomoże ci cofnąć skutki insulinooporności lub choroby kobiecej, jaką jest zespół policystycznych jajników. Bo zasadniczo dieta w obu tych schorzeniach powinna wyglądać tak samo. Wiele miejsca w książce Autorka poświęciła też metabolizmowi, dowiesz się na przykład, jak go przyspieszyć.

Wypróbuj przepis, przekonaj się, jak prosta jest dieta na insulinooporność i jak dzięki niej przyspieszyć metabolizm

POKE BOWL Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Danie poke bowl stało się ostatnio bardzo popularne. Jeśli nigdy o nim nie słyszałeś, jest to w zasadzie zdekonstruowana miska sushi, składająca się ze wszystkich kluczowych składników, takich jak ryż, ryba, warzywa i przyprawy.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 łyżka stołowa tamari
  • ½ pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1 pokrojone w kostkę awokado
  • 230 g niskosodowego wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  1. W średniej misce wymieszaj brązowy ryż z tamari.
  2. Stwórz indywidualnie każdą miskę, dzieląc brązowy ryż pomiędzy dwie miseczki. Na każdą z nich nałóż ogórek, awokado i wędzonego łososia. Udekoruj nasionami sezamu. Podawaj na zimno.

Wygraj z insulinoopornością!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ