Mąka kokosowa – alternatywa dla alergików i osób z nietolerancją glutenu
Mąka kokosowa staje się coraz popularniejsza. Chętniej sięgamy po nią w sklepach. Nic dziwnego! Ma naprawdę szerokie zastosowanie. To wspaniała alternatywa dla pszenicy, która nie dla wszystkich jest wskazana. Potraw z mąki pszennej nie mogą jeść osoby cierpiące na celiakię. Powinni ich unikać diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej. Jeśli masz takie problemy, rozsmakuj się w pysznych daniach przygotowanych na bazie mąki kokosowej. Dania te są nie tylko smaczne, ale też pomogą uleczyć dolegliwości wynikające ze spożywania glutenu. Co ważne, mąka kokosowa jest tańsza od większości innych powstałych na bazie orzechów. To dobra wiadomość także dla alergików, gdyż mąka kokosowa nie ma właściwości uczulających. Poza tym jest zdrowym zamiennikiem, inaczej niż inne produkty dla alergików np. soja.
Mąka kokosowa — poznaj jej wszystkie właściwości
Czy znasz prozdrowotne właściwości, jakimi charakteryzuje się mąka kokosowa? Ma ona więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika. Poza tym charakteryzuje się naturalnie niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Dlatego tak cenią jej zastosowanie w kuchni osoby na diecie niskowęglowodanowej, na przykład ketogenicznej. Co więcej, badania wykazały, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Właśnie z tego powodu jest bardzo korzystny dla diabetyków. Jeżeli chcesz ochronić swoje serce przed różnymi chorobami, Twoja dieta powinna obfitować w dietetyczny błonnik. Chroni on przed zawałem serca i udarem. Błonnik działa jak miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii. To zaś skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.
Wypróbuj zdrowe przepisy dr. Bruce’a Fife’a
W książce znajdziesz przepisy na przepyszne potrawy, w których skład wchodzi mąka kokosowa. Zachwycisz się chlebem, który smakuje równie dobrze, co pszenny odpowiednik. Jest prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy mąka kokosowa, trochę zdrowego tłuszczu, jaja i niewiele więcej. Przepisy skomponował dla Ciebie dr Bruce Fife, znany wielbiciel i propagator kokosa, nazywany Doktorem Kokosem. Z mąki kokosowej upieczesz wytrawne muffiny bądź babeczki z niską zawartością cukru. Możesz ją także dodać do takich dań jak klops czy zapiekanka z kurczakiem. Wszystkie przepisy z mąki kokosowej są przygotowane z myślą o zdrowiu. Każda receptura jest tak skomponowana, aby mogła cieszyć nie tylko osoby dbające o dietę. Przepisy na potrawy nie zawierają glutenu, sztucznych słodzików, soi czy tłuszczów trans. Jest w nich też niewiele cukru, który możesz zastąpić stewią. To naturalny słodzik, który ma właściwości odchudzające, gdyż nie zawiera kalorii. Jako propozycję zdrowego tłuszczu znajdziesz tutaj olej kokosowy bądź masło. Mąka kokosowa w daniu to dodatkowa dawka cennego błonnika.