gluten – książki

Gluten to białko zawarte w pszenicy i jej odmianach. Występuje również w życie, jęczmieniu i owsie. Chociaż dzięki niemu wypieki są wspaniałe, nie wszyscy jednak go trawią. U niektórych osób może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Wówczas produkty mączne i wszystkie inne zawierające gluten są trucizną zagrażającą ich życiu. Mogą one wywoływać nie tylko objawy skórne, ale również choroby autoimmunologiczne w tym celiakię zwaną też chorobą trzewną. Tym właśnie osobom zaleca się stosowanie zdrowego odżywiania i diety bezglutenowej. Jak również wszystkim innym, wspomagająco podczas leczenia takich chorób, jak zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto), cukrzyca, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, autyzm czy ADHD.

Sięgając po książki wybitnych autorytetów z dziedziny medycyny konwencjonalnej i naturalnej, dowiesz się więcej o szkodliwości glutenu, jego wpływie na zdrowie oraz w jakich produktach występuje. Znajdziesz wiele propozycji produktów bezglutenowych, jak również przepisów diety bezglutenowej i wegetariańskiej.

Prosta i skuteczna dieta przeciwzapalna
Prosta i skuteczna dieta przeciwzapalna
Kompletny plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny, alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność

Nękają cię stany zapalne, związane z alergią, trzustką, cukrzycą typu 2, podwyższonym cholesterolem czy wątrobą? Cierpisz na insulinooporność lub masz kłopoty ze zdrowiem i choroby związane z bólem mięśni i stawów? Zastosuj skuteczną dietę przeciwzapalną dla początkujących. Znajdziesz tu informacje, które potrawy są bez soi, glutenu, czy orzechów, co jest niezwykle ważne, kiedy jesteś na nie uczulony. Ta książka pomoże ci wdrożyć na co dzień zdrowe odżywianie i poprawić samopoczucie. Wzmocnisz też odporność i zadbasz o zdrowy mikrobiom. W twojej kuchni zagoszczą przeciwzapalna żywność, pyszne sałatki, zioła i przyprawy.

dieta przeciwzapalna
Kompletna dieta przeciwzapalna
Ponad 100 uzdrawiających przepisów na bezglutenowe dania o niskiej zawartości histaminy – pomocne przy dolegliwościach jelitowych, alergiach, egzemach i przewlekłym zmęczeniu

Drażniące alergie, przewlekłe stany zapalne, dolegliwości układu trawiennego… Jeśli masz trudności z doborem odpowiedniej terapii, by pozbyć się tych chorób, możliwe, że cierpisz na nietolerancję histaminy lub glutenu. Ta książka przyniesie ulgę Twojemu układowi trawiennemu! Przekonasz się, jak dzięki zdrowemu odżywianiu z łatwością zwalczysz stany zapalne, przeprowadzisz skuteczny detoks i oczyszczanie jelit, stosując prostą dietę. Dzięki wskazówkom Autorki do Twojej kuchni przeciwzapalnej i do diety niskohistaminowej zawita przyjemność, a nie obowiązek.

Celiakia autodiagnoza i samodzielne leczenie
Celiakia – autodiagnoza i samodzielne leczenie
Najnowsze badania i najskuteczniejsze terapie na nietolerancję glutenu

Cierpisz na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, alergię pokarmową, anemię, swędzenie skóry, bóle głowy lub stawów? Jeśli tak, możesz mieć celiakię – dziedziczną chorobę autoimmunologiczną wywoływaną przez gluten. Pokonaj celiakię już dziś!

Zdrowe tłuszcze, dobre białka
Rewolucja w odżywianiu – Metoda LOGI

Program LOGI zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Dowiesz się, jak wybierać wyłącznie zdrowe produkty. LOGIczne odżywianie – zdrowe i piękne ciało.

Niebezpieczne zboża
Groźny gluten

Pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście zboże, z którego jest przygotowywane jest zdrowe dla każdego? Dzięki tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedź na to pytanie, ale będziesz mógł także przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom. Zdrowe życie bez glutenu.

Cud mąki kokosowej
Cud mąki kokosowej Zdrowa alternatywa dla pszenicy

Czy wiesz, że mąka kokosowa ma więcej białka i błonnika niż mąka pszenna? To doskonała i bardzo smaczna alternatywa w kuchni dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Pyszne bułeczki, wytrawne muffiny, sosy, ciasta i inne desery – nic trudnego do zrobienia! Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować dietetyczne i zdrowe potrawy na bazie mąki kokosowej. Powiedz „tak” zdrowemu odżywianiu. Mąka kokosowa nie tuczy. W kuchni chętnie wykorzystują ją osoby na dietach niskowęglowodanowych, jak na przykład dieta ketogeniczna.

Uszkodzenia autoimmunologiczne – ukryta przyczyna chorób
Jak wyeliminować otyłość, chroniczne zmęczenie i inne groźne objawy

Choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, osteoporoza, cukrzyca, toczeń – to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie trawią nasze społeczeństwo. Naukowcy alarmują, że w ciągu najbliższych kilku lat na te schorzenia zapadnie co druga osoba żyjąca w kraju wysokorozwiniętym. Uszkodzeniom autoimmunologicznym można zapobiec! Dr Tom O’Bryan przygotował dla Ciebie cenne i praktyczne rady. Autor uważa, że podstawą dobrego zdrowia jest dieta. Sprawdź, co powinieneś z niej wykluczyć, by dłużej cieszyć się dobrym samopoczuciem i witalnością!

Gluten free
Gluten free
Jak współczesna pszenica nas zatruwa

    Modyfikowana genetycznie pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej glutenu. Powoduje tym samym nietolerancje odpowiedzialne za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe. Postaw na świadome odżywianie!

    ZAPISZ SIĘ