gluten – książki

Gluten to białko zawarte w pszenicy i jej odmianach. Występuje również w życie, jęczmieniu i owsie. Chociaż dzięki niemu wypieki są wspaniałe, nie wszyscy jednak go trawią. U niektórych osób może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Wówczas produkty mączne i wszystkie inne zawierające gluten są trucizną zagrażającą ich życiu. Mogą one wywoływać nie tylko objawy skórne, ale również choroby autoimmunologiczne w tym celiakię zwaną też chorobą trzewną. Tym właśnie osobom zaleca się stosowanie zdrowego odżywiania i diety bezglutenowej. Jak również wszystkim innym, wspomagająco podczas leczenia takich chorób, jak zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto), cukrzyca, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, autyzm czy ADHD. Sięgając po książki wybitnych autorytetów z dziedziny medycyny konwencjonalnej i naturalnej, dowiesz się więcej o szkodliwości glutenu, jego wpływie na zdrowie oraz w jakich produktach występuje. Znajdziesz wiele propozycji produktów bezglutenowych, jak również przepisów diety bezglutenowej i wegetariańskiej.
Celiakia autodiagnoza i samodzielne leczenie
Celiakia – autodiagnoza i samodzielne leczenie. Najnowsze badania i najskuteczniejsze terapie na nietolerancję glutenu

Cierpisz na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, alergię pokarmową, anemię, swędzenie skóry, bóle głowy lub stawów? Jeśli tak, możesz mieć celiakię – dziedziczną chorobę autoimmunologiczną wywoływaną przez gluten. Pokonaj celiakię już dziś!

Niebezpieczne zboża. Groźny gluten

Pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście zboże, z którego jest przygotowywane jest zdrowe dla każdego? Dzięki tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedź na to pytanie, ale będziesz mógł także przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom. Zdrowe życie bez glutenu.

Cud mąki kokosowej
Cud mąki kokosowej Zdrowa alternatywa dla pszenicy

Czy wiesz, że mąka kokosowa ma więcej białka i błonnika niż mąka pszenna? To doskonała i bardzo smaczna alternatywa w kuchni dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Pyszne bułeczki, wytrawne muffiny, sosy, ciasta i inne desery – nic trudnego do zrobienia! Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować dietetyczne i zdrowe potrawy na bazie mąki kokosowej. Powiedz „tak” zdrowemu odżywianiu. Mąka kokosowa nie tuczy. W kuchni chętnie wykorzystują ją osoby na dietach niskowęglowodanowych, jak na przykład dieta ketogeniczna.

ZAPISZ SIĘ