lektyny

Czy wiesz czym są lektyny i dlaczego mogą być potencjalnie niebezpieczne dla twojego zdrowa? Lektyny to naturalnie występujące w roślinach białka. Znajdziesz je w wielu popularnych warzywach, jak ziemniaki czy papryka, ale również w owocach, orzechach i produktach zbożowych. Ich podstawową funkcją jest ochrona roślin przed szkodnikami – w tym ludźmi. Dlaczego lektyny są tak niebezpieczne?
• Uszkadzają błonę śluzową jelit: co prowadzi do zwiększonej przepuszczalności jelit, znanej jako „nieszczelne jelita".
• Wywołują reakcje zapalne: niektóre lektyny mogą stymulować układ odpornościowy do atakowania organizmu. Długotrwałe stany zapalne z kolei mogą prowadzić do chorób autoimmunologicznych.
• Zaburzają wchłanianie składników odżywczych: co może prowadzić do niedoborów żywieniowych.

W tej kategorii znajdziesz szeroki wybór poradników napisanych przez ekspertów w dziedzinie zdrowia i dietetyki. Autorzy podzielą się z tobą nie tylko wynikami najnowszych badań naukowych, czy informacjami na temat wpływu lektyn na zdrowie. Znajdziesz tu porady jak identyfikować produkty bogate w lektyny, a także dowiesz się czym jest dieta przeciwzapalna – niskolektynowa. Nauczysz się również przygotowywać posiłki, by zmniejszyć zawartość lektyn, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych.

Toksyczne szczawiany – pułapka superfoods
Jak zapobiec nadmiernej ilości szczawianów w organizmie, aby poprawić funkcjonowanie ciała i mózgu

Zajadasz się szpinakiem lub burakami, myśląc, że dieta roślinna służy twojemu zdrowiu? Jeśli tak, jesteś w błędzie! Zawarte w nich szczawiany powodują wiele schorzeń. Bóle stawów, kamienie nerkowe i choroby jelit to tylko niektóre z nich. Stanowią też zagrożenie dla zdrowych kości. Dzięki tej książce dowiesz się, jak usunąć szczawiany z organizmu. Poznasz proste sposoby na oczyszczanie organizmu, w tym oczyszczanie nerek (szczawiany są przyczyną kamicy nerkowej). Stosując się do rad Autorki, obniżysz poziom szczawianów wapnia w moczu.

Niebezpieczne zboża
Groźny gluten

Pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście zboże, z którego jest przygotowywane jest zdrowe dla każdego? Dzięki tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedź na to pytanie, ale będziesz mógł także przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom. Zdrowe życie bez glutenu.

Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach
Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych

Lektyny to trujące białka, o których prawdopodobnie nie miałeś pojęcia! Są obecne w twojej codziennej diecie, ponieważ występują w popularnych warzywach, owocach, orzechach, zbożach i pestkach! Duże spożycie lektyn może powodować stany zapalne, choroby jelit, a nawet choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, czy Hashimoto. Dowiedz się gdzie występują lektyny, w jaki sposób oddziałują na mikrobiom jelitowy, a także jak wyeliminować je z codziennej diety. Poznaj skuteczną dietę przeciwzapalną, która sprawdzi się również przy diecie wegetariańskiej.

ZAPISZ SIĘ