Sprawdź co jesz – szkodliwe substancje w żywności
Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie. Dzięki tej książce dowiesz się, co tak naprawdę znajduje się w produktach spożywczych i przekonasz się jakie e-dodatki do żywności dodają producenci.
Prawda o koncernach spożywczych
Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz Autor wielu bestsellerów, przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie. Naszprycowana jest mnóstwem konserwantów, przeciwutleniaczy, sztucznych barwników, regulatorów kwasowości, a także substancji smakowo-zapachowych, które rujnują nasze zdrowie.
Chemia w żywności
Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminian sodu, benzoesan sodu, rakotwórczy aspartam, sacharyna, guma arabska, czy azotany. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji, przyczyniają się do bezpłodności i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję. Teraz dzięki tej książce będziesz mógł się dowiedzieć, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność.