Cud mąki kokosowej Zdrowa alternatywa dla pszenicy
  • ISBN: 978-83-64278-92-1;
  • Cena katalogowa: 29.90 zł;
  • Ilość stron: 216;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2016;
  • Nr wydania: III;
Irena Kloskowska
Irena Kloskowska
0
0

Mąka kokosowa – alternatywa dla alergików i osób, które nie tolerują glutenu

Mąka kokosowa staje się coraz popularniejsza. Chętniej sięgamy po nią w sklepach. Nic dziwnego! To wspaniała alternatywa dla pszenicy, która nie dla wszystkich jest wskazana. Potraw z mąki pszennej nie mogą jeść osoby cierpiące na celiakię, nie powinni jej jeść diabetycy, alergicy, osoby na diecie bezglutenowej. Jeśli jesteś jedną z osób, które powinny wyeliminować gluten ze swojej diety, rozsmakuj się w pysznych daniach przygotowanych właśnie na bazie mąki kokosowej. Dania te są nie tylko smaczne, ale też pomogą uleczyć dolegliwości wynikające ze spożywania glutenu.

Poznaj wszystkie zalety mąki kokosowej

Czy wiesz, że mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika? Dlatego tak lubią ją w kuchni osoby stosujące dietę niskowęglowodanową, na przykład ketogeniczną. Badania wykazały, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Właśnie z tego powodu jest bardzo korzystny dla diabetyków. Jeżeli chcesz ochronić swoje serce przed różnymi chorobami, Twoja dieta powinna obfitować w dietetyczny błonnik, który chroni przed zawałem serca i udarem. Błonnik działa jak miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

Gotuj według zdrowych przepisów dr. Bruce’a Fife’a

W książce znajdziesz przepisy na przepyszne potrawy, od chlebów, poprzez dania główne, po desery. Skomponował je dla Ciebie dr Bruce Fife, znany wielbiciel i propagator kokosa nazywany doktorem Kokosem. Z jego pomocą przygotujesz na przykład smażonego kokosowego kurczaka, zrazy drobiowe również z dodatkiem kokosa, wiele rodzajów wytrawnych muffin, babeczek, a nawet hummus czy dip czosnkowo-fasolowy. Wszystkie przepisy z mąki kokosowej są przygotowane z myślą o zdrowiu. Każda receptura jest tak skomponowana, aby mogła cieszyć nie tylko osoby dbające o dietę. Potrawy proponowane przez doktora Fife’a nie zawierają pszenicy, glutenu, słodzików, soi, złych tłuszczy, ale też i cukru. Wszystkie dania słodzone są stewią – naturalną słodyczą w postaci liści, syropu czy proszku. Smakują wyśmienicie! Poznaj zastosowanie mąki kokosowej w kuchni.

Ta książka odmieni nie tylko Twoją kuchnię, ale i zdrowie

ZAPISZ SIĘ