Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres

    Poznaj zasady chińskiej teorii dietetycznej oraz ich zastosowanie w codziennym życiu. Dzięki 175 przepisom dla różnych typów ludzi, uporządkowanych według pór roku, możesz wprowadzić chińską dietetykę leczniczą we własnej kuchni. Tak smakuje zdrowie.

    • ISBN: 978-83-65846-63-1;
    • Cena katalogowa: 89.80 zł;
    • Ilość stron: 568;
    • Oprawa: twarda;
    • Data ostatniego wydania: 2018;
    • Nr wydania: I;

    Co jeść?

    Jeśli starasz się właściwie dobierać produkty spożywcze dla poprawy swego zdrowia, nie jesteś w tym odosobniony. Wielu z nas jednak nie ma pewności, co jeść, i kieruje się pobudkami innymi niż zdrowy rozsądek. Istnieje jednak rozwiązanie mające swoje korzenie w starożytnej mądrości medycyny chińskiej. Jest to system stawiający sobie za cel przyswojenie leczniczego potencjału żywności, który możesz zaadaptować i włączyć w codzienne życie. O jego skuteczności świadczą stulecia stosowania.

    Holistyczne zdrowie zgodnie z TMC

    Do podstawowych założeń Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i dietetyki leczniczej należy klasyfikacja produktów żywnościowych według czynników yin i yang, natury termicznej oraz smaku. Ta praktyka obejmuje też zielarstwo, akupunkturę, pracę z ciałem, ćwiczenia Chi Kung oraz elementy szamanizmu. Podczas gdy medycyna zachodnia bierze pod uwagę mechanizmy chorób, bada dotknięte nimi części ciała i leczy objawy, jej chiński odpowiednik stara się rozpoznać wzorce zaburzenia harmonii. Jej praktycy stosują holistyczne podejście do zdrowia.

    Dlaczego wciąż mamy problemy związane z dietą?

    Obecnie zagubiliśmy się na ścieżce dobrego odżywiania. Obserwujemy efekty uboczne w postaci wzrostu liczby chorób przewlekłych, którym można zapobiegać, takich jak otyłość, cukrzyca dziecięca i dolegliwości układu krążenia. Istnieje mnóstwo diet, ale skarbiec mądrości na temat pożywienia i zdrowia jest tuż przed naszymi oczyma – w naturze. I o tym dokładnie mówi ta książka.

    Jedzenie to lekarstwo

    Dzięki Autorowi nauczysz się wsłuchiwać we własne ciało i jego potrzeby, być bardziej cierpliwym i dostrajać się do tego, jak klimat i zmiany pór roku wpływają na organizm. Z łatwością ustabilizujesz wagę, pozbędziesz się dolegliwości i bólu. Dostosujesz sposób odżywiania do wspierania zdrowia i leczenia chorób. Wykorzystasz rodzime produkty dostępne przez cały rok. Nie znajdziesz tu z góry ustalonej diety, lecz wskazówki, jak kultywować i wzmacniać swoją wewnętrzną siłę obserwacji. Posiądziesz też zdolność dobierania i przyrządzania pełnych energii i życia potraw, które wesprą Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Całość uzupełnia 175 przepisów na lecznicze dania zgodne z Tradycyjną Medycyną Chińską i dietą według Pięciu Przemian.

    W książce znajdziesz przepisy, które pomogą Ci na:

    • alergie,
    • przeziębienie z objawami gorąca i zimna,
    • pobudzenie odporności przed złapaniem przeziębienia,
    • zaparcia spowodowanego przez zastój qi wątroby i gorąco,
    • kaszel,
    • cukrzycę typu 2,
    • zmęczenie,
    • wysokie ciśnienie krwi,
    • wysoki poziom cholesterolu,
    • bezsenność,
    • wahania nastroju,
    • utratę wagi,
    • objawy perimenopauzy i menopauzy,
    • stres i napięcie.

    Tak smakuje zdrowie

       

      Patroni:

      ZAPISZ SIĘ