Kombucha – starożytny napój doskonały na współczesne dolegliwości
Kombucha, inaczej zwana grzybkiem herbacianym, to pradawny ludowy środek leczniczy, który był używany w Chinach już 2000 lat temu. Dziś przeżywa swój renesans, a jego właściwości prozdrowotne doceniane są na całym świecie. Po herbatę z kombuchą sięgają również gwiazdy Hollywood. Teraz i Ty możesz sam przygotować ten cudowny napój, cieszyć się jego smakiem, a także rewelacyjnym wpływem na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Poznaj cudowne właściwości lecznicze kombuchy
Kombucha, w Polsce nazywana kombuczą, to bezpieczny, bardzo orzeźwiający, a przede wszystkim prozdrowotny eliksir. Przepis na napój z kombuchą jest niesamowicie prosty. Otrzymuje się go przez przefermentowanie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) z cukrem za pomocą „grzyba” kombuchy w symbiozie kolonii bakterii i drożdży. Zastanawiasz się, jak smakuje herbata z kombuchą? Napój jest słodko-kwaśny, lekko musujący, w smaku przypomina sok jabłkowy. Zawiera ogromną ilość witamin z grupy B oraz witaminę C i wiele innych cennych składników, a także kwas mlekowy, octowy, szczawiowy, glukoranowy, masłowy, nukleinowy, aminokwasy i enzymy. Po jego wypiciu poczujesz się wzmocniony i pełen energii. Herbata z kombuchą przede wszystkim jest środkiem zapobiegającym wielu chorobom. Skutecznie pomaga w leczeniu raka, działa wspomagająco przy zaburzeniach łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, także w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. To nie koniec dobroczynnych właściwości kombuchy! Napój usuwa z organizmu toksyny, reguluje ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cholesterolu, a także ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
Praktyczne wykorzystanie tej leczniczej rośliny
Czy przygotowanie kombuchy zawsze się udaje? Kiedy napój kombuchowy jest gotowy? Ile kalorii ma taka herbata? Czy w napoju z kombuchą jest alkohol? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań o kombuchę dostarczy Ci Autor tej książki w jasny i przystępny sposób. Wyjaśnia nie tylko to, czym jest kombucha i jakie ma działanie, ale także jak przygotować z niej zdrowotny eliksir długowieczności. Podpowiada również jak hodować grzyb herbaciany i zadbać o jego świeżość. Ta publikacja uznawana jest za „biblię kombuchy”. Warto poznać właściwości tego niezwykłego grzybka.