Zrozumieć indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to parametr określający, jak szybko spożywane produkty podnoszą poziom cukru we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost glukozy, co prowadzi do gwałtownego wydzielania insuliny. Z kolei potrawy o niskim IG zapewniają stopniowe uwalnianie cukru, co przyczynia się do stabilizacji poziomu glukozy i insuliny w organizmie. To z kolei ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Korzyści zdrowotne
Dieta bogata w produkty o niskim IG może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością. Ponadto, spożywanie potraw niskoglikemicznych może przyczynić się do:
- lepszej kontroli wagi, dzięki dłuższemu uczuciu sytości,
- zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
- poprawy koncentracji i zapobiegania zmęczeniu,
- regulacji poziomu cholesterolu.
Więcej informacji i proste przepisy znajdziesz w naszych książkach: