130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym

Zdrowe i proste gotowanie, które utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi i dobre zdrowie

  • ISBN: 978-83-8272-715-9;
  • Cena katalogowa: 69.60 zł;
  • Ilość stron: 240;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 cm x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2024;
  • Nr wydania: I;
Magdalena Kuźmiuk
Magdalena Kuźmiuk
10
0

Jak zdrowo gotować z sezonowych warzyw i owoców?

Kulinarne doświadczenia z sezonowymi produktami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wraz z nadejściem każdej pory roku pojawiają się unikalne owoce i warzywa, które nie tylko ożywiają smak potraw, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jakie są zatem najpopularniejsze i najbardziej wartościowe sezonowe warzywa i owoce? Jak zdrowo gotować z takich sezonowych składników? Twoim przewodnikiem po kulinarnym świecie wykorzystania sezonowych skarbów niech stanie się ta pełna inspiracji książka kucharska. Stworzyła ją Natalia Dolata, autorka znana z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików.

Poznaj i wykorzystaj w swojej diecie unikalne aromaty każdej pory roku

Jedną z głównych zalet korzystania z sezonowych produktów jest ich niepowtarzalny smak. Sezonowe owoce i warzywa zbierane w odpowiednim czasie są pełne intensywnych aromatów, które zdecydowanie wyróżniają serwowane potrawy. Dodatkowo sezonowe produkty są zazwyczaj bardziej świeże i wartościowsze niż ich odpowiedniki dostępne poza sezonem. Korzystanie z tych składników w diecie zapewnia dostęp do bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ta książka zawiera aż 130 prostych przepisów na sezonowe dania. Oferuje więc możliwość eksploracji unikalnych smaków, które podbiją podniebienie, a także dostarczą kulinarnej przyjemności tobie i twoim bliskim.

Szparagi, arbuzy, pomidory, agrest, młode ziemniaki – rozsmakuj się w sezonowych warzywach i owocach

Autorka podzieliła swoje przepisy tak, aby wykorzystywały sezonowe owoce i warzywa dostępne w danej porze roku. Każdy taki sezon zawiera przepisy na energetyzujące śniadania, sycące obiady oraz odżywcze kolacje. Wiosną będziesz zajadał się potrawami ze szparagów, pomidorów, groszku, agrestu czy wiśni. Lato to czas ogórków, arbuzów, kalafiora, cukinii czy młodych ziemniaczków. Jesienią na twoim stole zagoszczą roszponka, kapusta, jabłka, żurawina, kalarepa czy brokuł. Zima to z kolei czas bardzo zdrowych kiszonek, ciecierzycy, grochu, jarmużu i selera. W książce znajdziesz też ekscytujący bonus. Autorka zaprezentowała w niej zupełnie nowe przepisy na pyszne i zdrowe desery.

Co to znaczy niski indeks glikemiczny?

Dodatkową zaletą przepisów z tej książki jest to, że każda potrawa proponowana przez Natalię Dolatę składa się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Co to znaczy? Indeks glikemiczny (IG) to miara, która określa, w jaki sposób dany pokarm wpływa na poziom cukru we krwi po spożyciu. Potrawa o niskim indeksie glikemicznym powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podniesienie poziomu glukozy we krwi w porównaniu do potraw o wysokim indeksie glikemicznym. Dlatego potrawy przygotowywane z sezonowych składników o niskim IG pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. To jest istotne zwłaszcza dla osób zmagających się z problemami metabolicznymi, zaburzeniami hormonalnymi, chorobami, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność. Aby ułatwić ci przygotowywanie zdrowych posiłków, każdy przepis Autorka opatrzyła przydatnymi informacjami. O indeksie glikemicznym, kaloryczności dania, zwartości białka (co jest niezwykle ważne, jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o to, jak szybko schudnąć), zawartości tłuszczu, błonnika i węglowodanów.

Niski indeks glikemiczny – odkryj proste przepisy na dania, które pozwolą ci zachować zdrowie

Książka z przepisami na dania o niskim indeksie glikemicznym, wykorzystującymi sezonowe warzywa i owoce, nie tylko pomoże ci podkreślić smak twojej kuchni. Będzie też świetną inspiracją do kreatywności w przygotowywaniu zdrowych posiłków. Sezonowe produkty otwierają bowiem drzwi do nowych kombinacji smaków i nietypowych połączeń. To z kolei pozwala na eksperymentowanie i odkrywanie nowych ulubionych potraw. Korzystanie z sezonowych owoców i warzyw, zwłaszcza tych o niskim indeksie glikemicznym, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także wspiera zdrowy styl życia, środowisko i… twój portfel. Dlatego warto sięgnąć po tę publikację, by odkryć kulinarne możliwości każdej pory roku. Przekonaj się, jak sezonowe smaki mogą stać się stałym elementem twojej kulinarnej przygody!

Dzięki informacjom zawartym w tej praktycznej książce

  • Poznasz tajniki niskiego indeksu glikemicznego, co pomoże utrzymać stały poziom energii i zapanować nad poziomem cukru we krwi, a to pozwoli ci wzmocnić zdrowie i uniknąć w przyszłości zaburzeń hormonalnych, metabolicznych i chorób, takich cukrzyca czy insulinooporność.
  • Odkryjesz, jak dostosować swoje menu do zmieniających się pór roku. Sezonowe składniki nie tylko gwarantują świeżość i intensywność smaku, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
  • Wykorzystasz proste przepisy dostosowane do umiejętności każdego, bez względu na doświadczenie w kuchni czy w tematyce zdrowia. Od śniadaniowych pyszności po wykwintne obiady – odkryjesz, że zdrowa kuchnia może być smaczna i dostępna dla każdego.
  • Poznasz najnowsze i poparte badaniami porady żywieniowe, które są gwarancją, że nie tylko delektujesz się wybornymi daniami, ale również troszczysz o swoje zdrowie.
  • Zyskasz dodatkowe niespodzianki, na przykład praktyczne tablice do przyczepienia na lodówce z listami sezonowych warzyw i owoców, kalkulatory do obliczania zapotrzebowania energetycznego i inne informacje dotyczące metabolizmu, które pozwolą ci poznać sekret tego, jak szybko i trwale schudnąć.

Smakuj zdrowie o każdej porze roku

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ