Czym jest dieta Pięciu Przemian?
W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy narażeni na stres, brak ruchu oraz toksyny z zanieczyszczonego środowiska. Powoduje to coraz częstsze ujawnianie się schorzeń cywilizacyjnych. Sami możemy jednak zadbać o swoje zdrowie, stosując żywienie dostosowane do naszych potrzeb. Z pomocą przychodzi nam Tradycyjna Medycyna Chińska, z której wywodzi się dieta Pięciu Przemian. Ta książka jest jednak czymś więcej niż kolejną pozycją na temat tej diety. Autorka proponuje nowy sposób odżywiania, dzięki któremu zyskasz zdrowie i lepszą jakość życia. Jednocześnie będziesz delektować się smakiem przygotowywanych potraw. Różnica między medycyną Zachodu a medycyną chińską jest taka, że ta ostatnia kładzie większy nacisk na profilaktykę. Kolejna różnica dotyczy odmiennego podejścia do właściwości poszczególnych składników. U nas powszechnie liczy się kalorie. Dieta Pięciu Przemian z kolei zasadza się na stwierdzeniu, że każdy składnik niesie konkretną energię.
Dieta Pięciu Przemian — zasady gotowania
Mimo że tematem książki jest dieta Pięciu Przemian, tak naprawdę autorka pisze o roślinach. Ta pozycja poświęcona jest roślinom oraz ich właściwościom. Książka jest podzielona na działy, w których autorka opisuje zarówno rośliny najczęściej uprawiane, jak i zapomniane, dziko rosnące. Przypomina także te uważane za chwasty, a mogące wzbogacić nasz jadłospis i korzystne dla organizmu. Podstawową zasadą przygotowywania potraw według Pięciu Przemian jest zachowanie właściwej kolejności dodawania składników do potrawy. O sile energetycznej i leczniczej decyduje ostatni składnik. W zależności od tego, jaki twój organ wewnętrzny niedomaga, przygotujesz posiłek, który zregeneruje narząd i wyeliminuje ból. Na przykład pomidorówka, ugotowana zgodnie z zasadami Pięciu Przemian, ma działanie przeciwnowotworowe i bakteriobójcze. Do tego obniża poziom cholesterolu, a przy tym wzbogaca organizm w szereg związków mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego ciała.
Jakie zalety ma dieta Pięciu Przemian?
Autorka prezentuje sposób odżywiania dostosowany do konkretnej osoby, zamiast typowej diety, która wymaga wyrzeczeń. Radzi też, by podczas planowania jadłospisu korzystać ze składników dostępnych w danej porze roku. Jest to związane z odpowiednim poziomem związków czynnych oraz maksymalną zawartością innych składników. Kuchnia oparta na roślinach sezonowych jest najbardziej wartościowa dla organizmu. Co zyskujesz, korzystając z Pięciu Przemian:
- kuchnia Pięciu Przemian to dłuższa trwałość posiłków. Wpływ na to ma właśnie uporządkowanie energetyczne,
- ze względu na użycie szeregu przypraw i ograniczenie soli potrawy są bardziej lekkostrawne,
- jesz znane potrawy, różnica dotyczy tylko kolejności, w jakiej dodajesz produkty,
- spożywając zbilansowane potrawy, normalizujesz pracę narządów wewnętrznych, co wpływa na jakość twojego życia,
- twoje zdrowie zyskuje — pozbywasz się wielu dolegliwości i wzmacniasz odporność organizmu.