Jagody goji – prawdziwe skarby natury
Jagody goji wywodzą się z Azji, gdzie ich dobroczynne właściwości znane są już od tysięcy lat. Zaliczane są do superżywności. To jeden z najzdrowszych owoców świata. Potwierdza to wielu ekspertów i dietetyków, argumentując ogromną ilością składników odżywczych, które posiadają jagody goji. Zawierają nie tylko substancje witalne, ale są także wyjątkowo silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i działa odmładzająco. Czy wiesz, że jagody goji mają w sobie trzykrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze, a także więcej witamin z grupy B niż jakikolwiek inny rodzaj jagód? Ich skład uzupełnia 18 różnych aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, składniki mineralne – takie jak żelazo, wapń, cynk, selen. To nie wszystko. Goji zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Bomba odżywcza, którą zawierają w sobie te „czerwone diamenty”, zapewnia im czołowe miejsce wśród najpopularniejszych roślin leczniczych.
Jagody goji mają wiele zastosowań leczniczych – warto je poznać
Odporność, witalność, długowieczność – tak najkrócej można podsumować dobroczynne działanie i lecznicze właściwości czerwonych jagód goji. Są one nie tylko idealne dla diabetyków czy osób z chorobami serca i artretyzmem, ale również poleca się je w walce z rakiem. Wyjątkowe działanie antyoksydacyjne jagód goji przeciwdziała powstawaniu raka. A licznie badania potwierdzają ich wspomagające właściwości w leczeniu różnego rodzaju nowotworów. Ponadto owoce skutecznie przeciwdziałają spadkom odporności, a także pomagają wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru. Jagody goji niezwykle skuteczne są także w odchudzaniu. Są słodkie, zdrowe i mają niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartej w nich witaminie A, goji stanowią również wsparcie dla naszych oczu.
To kompendium wiedzy o jagodach goji
Książka to wyjątkowe kompendium wiedzy o tych czerwonych owocach. Po jej lekturze będziesz wiedział, na jakie choroby i schorzenia skutecznie działają jagody goji, ale również jaką ich ilość powinieneś spożywać. Książka dostarczy Ci również odpowiedzi na pytania dotyczące uprawy jagód goji. Nauczysz się samodzielnie przetwarzać owoce goji i suszyć je. Zrozumiesz także, dlaczego wiele gwiazd, zarówno polskich, jak i Hollywood, zachwala ich niezwykłe działanie, słusznie uznając je za prawdziwy cud natury. Bardzo ważną kwestią, o której także przeczytasz w tej publikacji, jest poparte naukowymi badaniami zaprzeczenie jakiemukolwiek toksycznemu działaniu jagód goji. Owoce te są zdrowe i bezpieczne, nie powodują skutków ubocznych. Wisienką na torcie, jaką przygotowali Autorzy, niech będą przepisy kulinarne z wykorzystaniem jagód goji. W książce znajdziesz wskazówki dotyczące m.in. tego, jak przygotować pyszne i zdrowe smoothie.