Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian. Tradycyjna Medycyna Chińska w kuchni
    • ISBN: 978-83-8168-021-9;
    • Cena katalogowa: 39.30 zł;
    • Ilość stron: 248;
    • Oprawa: miękka;
    • Data ostatniego wydania: 2019;
    • Nr wydania: VII;
    Janusz Nawrocki
    Ewelina Kuryłowicz
    0
    0

    Kuchnia Pięciu Przemian, na czym polega

    Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jej głównym założeniem jest zachowanie równowagi oraz życie zgodne z zasadami natury –porami roku czy rytmem dobowym człowieka. Według filozofii chińskiej wszystko co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a odpowiednio dobrana dieta nieraz może czynić cuda. Ważne jest nie tylko co spożywamy ale również w jaki sposób to robimy oraz jak przyrządzamy potrawy. Wszystko to określają zasady, które zostały opisane w tym wyjątkowym poradniku.

    Zasady diety według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    Anna Czelej, aktywna propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią oraz autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce, zabierze Cię w świat gotowania według Pięciu Przemian. Dzięki informacjom zamieszczonym w tej książce nie tylko poznasz zasady diety, ale również odkryjesz czym jest Pięć Elementów (Ogień, Ziemia, Metal, Woda i Drewno) oraz jakie smaki i właściwości są im przypisane.

    Pięć Przemian po polsku!

    Ogromną zaletą tej publikacji są niezwykle proste przepisy kulinarne, które Autorka dopasowała do polskiego stołu. Nie znajdziesz tu egzotycznych składników, których nie kupisz w najbliższym supermarkecie! W zamian za to strony książki uginają się od przepisów na pyszne pasztety z grochu, krokiety z ziemniaków, faszerowane pieczarki, różnego rodzaju ryby, zapiekanki, pasty z jajek, zupy takie jak barszcz ukraiński, krupnik z wędzonymi śliwkami czy grochówka. Dowiesz się również w jaki sposób upiec chleb, kutię czy ciasta takie jak sernik, piernik czy szarlotkę. Anna Czelej, będąca wegetarianką, uzupełniła swoją książkę o przepisy na dania z indykiem, więc nie tylko fani diety roślinnej znajdą to coś dla siebie!

    Zalety diety według Pięciu Przemian:

    – tworzenie lekkostrawnych posiłków, które nie obciążają układu trawiennego,
    – pozbycie się z jadłospisu takich produktów jak przetworzone tłuszcze trans, sól, różnego rodzaju niezdrowe substancje np. syrop glukozowo-fruktozowy,
    – utrata nadprogramowych kilogramów,
    – obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca, cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i wiele innych wynikających z nieprawidłowej diety,
    – brak konieczności liczenia kalorii,
    – harmonizacja z otoczeniem i wprowadzenie spokoju.

    Dzięki informacjom zawartym w tej książce:

    – dowiesz się czym jest dieta według Pięciu Przemian oraz nauczysz się jej zasad,
    – otrzymasz plansze produktów wg Pięciu Przemian, które pomogą Ci w nauce gotowania zgodnego z zasadami,
    – poznasz fantastyczne przepisy, dzięki którym w Twojej kuchni nie zagości już nuda,
    – zrozumiesz, które z Pięciu Elementów posiadają smak słodki, słony, gorzki, kwaśny czy ostry,
    – odkryjesz produkty wg Pięciu Przemian, które należy spożywać latem, zimą, jesienią oraz wiosną
    – uzdrowisz swoje ciało,
    – wprowadzisz do swojego życia równowagę i harmonię z przyrodą.
    I co najważniejsze z łatwością wprowadzisz dietę według Pięciu Przemian do swojego codziennego życia!

    Rewolucja w gotowaniu

       

      Patroni:

      ZAPISZ SIĘ