Chia – święte nasiona Azteków
Natura ukryła swój cudowny sposób na powszechne choroby w niepozornych nasionach chia. Odkryli to starożytni Aztekowie, którzy dzięki świętym nasionom chia potrafili zadbać o zdrowie. Coraz częściej współcześni Europejczycy zaczynają korzystać z tego wspaniałego panaceum, ponieważ niezależne badania wykazały, że zawierają one pełną gamę przeciwutleniaczy, białek, błonnika oraz kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3.
Supernasiona
W nasionach chia obecna jest wysoka koncentracja składników mineralnych: wapnia budującego kości, magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Dodatkowo posiadają znaczące ilości ważnych mikroelementów, które są istotne dla zdrowych kości, takich jak bor, mangan, miedź i cynk. Z tej książki dowiesz się, jak naturalnie z pomocą nasion chia wzmocnić system odpornościowy, zapobiec chorobom układu krążenia i odnieść sukces w zdrowym, a zarazem skutecznym odchudzaniu. Dzięki nim zabezpieczysz się też przed nowotworami, stanami zapalnymi i cukrzycą.
Wzmocnij ciało i umysł
Barbara Simonsohn od ponad 20 lat zajmuje się tematyką odżywiania, a w tej książce ujawnia zadziwiające właściwości nasion chia. Jest to lektura obowiązkowa zarówno dla profesjonalnych sportowców, jak i wszystkich osób świadomych tego, co jedzą. Tym bardziej, że opisywane w niej nasiona wzmacniają nie tylko ciało, ale i umysł, wskutek czego zwiększają możliwości ludzkiego mózgu i zapobiegają syndromowi wypalenia. Chia zwiększa wytrzymałość i wydajność sportową.
Przepisy prozdrowotne
Nasion chia nie trzeba mleć, organizm może je sobie przyswoić także w postaci nieprzetworzonej. Chia jest łatwa w użyciu, ponieważ ma neutralny smak, a dzięki obecności przeciwutleniaczy można ją przechowywać nawet trzy lata. Nie zawiera glutenu i dlatego mogą ją spożywać ludzie chorzy na celiakię. Ułatwia odchudzanie, ponieważ wskutek efektu pęcznienia nasion szybciej wypełniają one żołądek i szybciej pojawia się uczucie sytości. Dzięki tej książce poznasz również 111 przepisów na pyszne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje i desery.
Szałwia hiszpańska dla zwierząt
Nasiona chia nazywane są inaczej szałwią hiszpańską, i były wykorzystywane do karmienia zwierząt już przez starożytny naród indiański. Z książki tej dowiesz się jak zadbać o zdrowie nie tylko swoje, ale również Twojego pupila. Dzięki systematycznemu dodawaniu nasion szałwii hiszpańskiej do karmy można pomóc zwierzętom domowym cierpiącym z powodu takich schorzeń jak: artroza, zapalenie jelit czy alergiczne zapalenie skory.