Refluks – jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego
Choroba refluksowa przełyku (GERD) charakteryzuje się cofaniem kwasu żołądkowego do przełyku. Chory czuje dokuczliwe pieczenie, zwane powszechnie zgagą, a także inne nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha, odbijanie się, czy kaszel. Do pozostałych objawów refluksu należą też chrypka, stany zapalne gardła, zespół nadżerek zębowych, nudności, a nawet astma. Przewlekły refluks jest nie tylko nieprzyjemny i bolesny. Nieleczony może prowadzić do poważnych chorób. Do najbardziej niebezpiecznych należy przełyk Barreta, który zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Refluks to jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 40% Polaków. Zatem jak radzić sobie z refluksem? W jaki sposób prawidłowo go zdiagnozować? Jak wygląda leczenie refluksu i czy to prawda, że dieta w refluksie jest skomplikowana i nudna? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce!
Zrozum swój refluks i odkryj plan, który poprawi twoje zdrowie
Twoim przewodnikiem będzie Andy De Santis, licencjonowany dietetyk i autor bestsellera Dieta w cukrzycy typu 2. W tej książce pomoże ci zrozumieć, czym jest choroba refluksowa przełyku (GERD) oraz refluks krtaniowo-gardłowy (LPR). Poznasz ich podstawowe przyczyny i objawy. Autor podpowie ci również, w jaki sposób zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą refluksową. Wypróbujesz proste ćwiczenia oddechowe, akupunkturę, właściwą suplementację czy drobne zmiany w stylu życia. A przede wszystkim poznasz najważniejszy element walki z refluksem – dietę!
Najprostsza dieta na refluks! Przekonaj się sam
Nie jest to zwyczajna dieta refluksowa, ponieważ ta skomponowana przez Andy’ego De Santisa jest… banalnie prosta! Do przygotowania każdego z tych dań będziesz potrzebował jedynie 5 głównych składników (a czasami nawet mniej). Placki ziemniaczane, naleśniki dyniowe, sałatka marchewkowa z imbirem. Burgery z indyka, gulasz z białą fasolą, placuszki krabowe. Do tego rozpływające się w ustach desery, takie jak ciasteczka z masłem orzechowym czy jogurtowe lody. Do przygotowania każdego z tych dań będziesz potrzebował tylko 5 składników! Czy teraz wierzysz już, że dieta w refluksie wcale nie musi być nudna i czasochłonna?
Ponad 100 przepisów na pyszne dania TYLKO z 5 składników
Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały opracowane w taki sposób, byś mógł przyrządzić od 2 do 4 porcji danej potrawy. Oprócz przepisów na dania obiadowe znajdziesz tu także pomysły na przekąski, sosy, buliony i dodatki. Aby pomóc ci w planowaniu posiłków, przy każdym przepisie wyróżniono dania low-FODMAP, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. Znajdziesz tu również wskazówki dotyczące doboru składników i zamienników. Odkryjesz listę produktów, których należy unikać przy diecie refluksowej oraz takich, w które warto zaopatrzyć spiżarnię. Autor podpowie ci, jak urozmaicić smak potrawy lub zmodyfikować przepis, aby przygotować większą ilość jedzenia i zachować je na później. Zamieszczone tutaj przepisy zostały opracowane na podstawie najnowszych badań naukowych. Ta książka kucharska pomoże ci wprowadzić do swojej diety dania, które są najbardziej przyjazne dla osób z chorobą refluksową przełyku.
Prosta dieta w chorobie refluksowej to:
- Objaśnienie czym jest GERD i LPR, a także jakie są najczęstsze objawy refluksu,
- Ponad 100 przepisów na niedrogie dania TYLKO z 5 składników,
- Dania low-FODMAP, bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie — idealne w refluksie i innych chorobach układu pokarmowego
- Wskazówki dotyczące zmian w stylu życia, które pomogą ci wyeliminować stany zapalne,
- Codzienne porady żywieniowe i listę produktów, które możesz spożywać oraz tych, których należy unikać.
Eksperci o książce Prosta dieta w chorobie refluksowej
„To cenne źródło informacji dla tych, którzy chcą poradzić sobie z objawami refluksu żołądkowo-przełykowego i refluksem żołądkowo-przełykowym (GERD). W tej książce znajdziesz mnóstwo informacji i zaleceń dotyczących wdrożenia pożywnej diety, która nie tylko wspiera zdrowie układu pokarmowego, ale i ogólny stan zdrowia. Dzięki 100 prostym 5-składnikowym przepisom, takim jak placki ziemniaczane, jajka faszerowane awokado i zupa krem ze szparagów, jestem pewna, że będziesz zadowolony (na wiele sposobów)!”
― Julie Andrews, szefowa kuchni
„Ta książka jest świetna! Wreszcie, teoria łatwo przechodzi w praktykę dzięki pysznym i prostym przepisom Andy’ego. Obowiązkowa pozycja dla każdego cierpiącego na refluks żołądkowy, który chce przejąć kontrolę nad swoim stanem. Ta książka zawiera wszystko!”
― Marie-Maxime Bergeron, zarejestrowany dietetyk
„Jeśli cierpisz na refluks żołądkowy, musisz kupić tę książkę! Andy De Santis jest pracownikiem służby zdrowia i kulinarnym specem. Ta książka o diecie na refluks żołądkowy to punkt kompleksowej obsługi dla wszystkich potrzeb zdrowotnych i gastronomicznych związanych z refluksem”.
― Joel Feren, dietetyk, konsultant ds. żywienia