Dieta ketogeniczna ma same zalety, a przepisy na dania ketogeniczne są niezwykle proste
Zauważalny spadek wagi, szybsze spalanie tłuszczu, prawidłowy poziom cukru we krwi, obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, lepsza sprawność umysłowa. To tylko niektóre z zalet stosowania diety ketogenicznej, która bez wątpienia jest w tej chwili najpopularniejszą dietą na świecie! Nic dziwnego! Zdrowe odżywianie i odchudzanie w duchu keto nie wymaga specjalnych przygotowań, a zasady diety łatwo zapamiętać. Nie trzeba być też wykwalifikowanym kucharzem, aby dobrze sobie radzić w kuchni ketogenicznej. Przepisy na dania ketogeniczne sprawią, że polubisz gotowanie. Głównym składnikiem diety jest tłuszcz, a nie węglowodany, dlatego szybko przekonasz się, jak możesz szybko schudnąć. Mięso, nabiał, warzywa bez skrobi – to podstawa. Uwierz: to naprawdę zdrowe odżywianie! Bonusem jest wyeliminowanie objawów wielu chorób i dolegliwości, w tym chorób układu krążenia i autoimmunologicznych.
Autorka popularnego bloga z przepisami na dania ketogeniczne nauczy cię kuchni w stylu keto
Zadajesz sobie pytanie: jak szybko schudnąć? Interesujesz się ketozą? Zdecydowałeś, że przechodzisz na dietę ketogeniczną. To wspaniale! Pojawiają się jednak pytania: co mogę jeść na diecie ketogenicznej? Składników potraw nie powinno być więcej? Czy dieta ketogeniczna poprawi moje zdrowie? Czy pozbędę się chorób układu krążenia lub autoimmunologicznych? Jak gotować, żeby podczas odchudzania kuchnia ketogeniczna nie była monotonna? Z pomocą przychodzi Autorka popularnego bloga i ekspertka w kwestii niskowęglowodanowego żywienia. Oddaje w Twoje ręce pięknie ilustrowaną i przejrzystą książkę kucharską z aż stoma przepisami na dania ketogeniczne. Dzięki jej wskazówkom będziesz mógł zaskoczyć bliskich, serwując im pyszne śniadania, ciekawe przystawki, sycące lunche, zupy, a także zdrowe desery. Książka zawiera też wiele przepisów na podstawowe produkty, jak majonez z oleju z awokado, „miodową” musztardę, ketogeniczne ciasto czy grecki winegret. Autorka gwarantuje: nie użyjesz więcej niż 10 składników.
Już teraz przekonaj się, jak prosta i pyszna jest kuchnia ketogeniczna
Wypróbuj odchudzanie w stanie ketozy! Miska zupy idealnie rozgrzewa i poprawia humor. To danie tylko z kilku składników, a nudle z cukinii zaspokoją zachciankę na makaron. Zupa jest bardzo sycąca, choć nie zawiera dużo węglowodanów ani kalorii. Oto jedna z receptur, którą przygotowała Autorka.
Tego będziesz potrzebował:
-1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 450 g kiełbasy wieprzowej (bez cukru)
– 1/2 łyżki ziół prowansalskich
– 3 szklanki (710 ml) bulionu wołowego
– 3 szklanki (710 ml) bulionu z kości
– 2 średnie cukinie (po 170 g) pokrojone w spiralki
Przepis:
1. W dużym garnku zagrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podsmażaj przez mniej więcej 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
2. Dodaj kiełbasę, zwiększ ogień i podsmażaj przez około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas i rozbijaj kawałki kiełbasy łopatką, aż przysmażą się na brązowo.
3. Dodaj przyprawy, bulion wołowy i bulion z kości. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
4. Dodaj cukinię. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 2 minuty, aż cukinia zrobi się miękka. Nie gotuj za długo, żeby nudle nie były „papkowate”.