Leczenie cukrzycy typu 2 zaczyna się w… kuchni!
Przewiduje się, że do 2030 roku ponad 4,2 miliona Polaków zachoruje na cukrzycę! To zatrważające dane! Dlaczego wysoki poziom cukru we krwi jest tak problematyczny? Nadmiar cukru we krwi może uszkadzać niektóre wrażliwe narządy, takie jak oczy, nerki i serce. Dobra wiadomość jest taka, że dobrze kontrolowana cukrzyca sprawia, że ryzyko tych groźnych powikłań znacząco spada. Dlatego jeśli właśnie usłyszałeś diagnozę dotyczącą cukrzycy typu 2 lub insulinooporności, to weź głęboki oddech i… zajrzyj do swojej kuchni. Tu bowiem rozpocznie się nowy, zdrowszy etap twojego życia. Zamiast zastanawiać się, ile tabletek i jak długo będziesz musiał je przyjmować, wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety pewne modyfikacje i będziesz mógł nadal cieszyć się życiem, nie myśląc stale o swojej chorobie. Dzięki tej książce szybko przekonasz się, że dieta w cukrzycy typu 2 może być smaczna i prosta.
Zdiagnozowano u ciebie cukrzycę i zastanawiasz się, jak szybko schudnąć?
Diagnoza choroby autoimmunologicznej, jaką jest cukrzyca typu 2, bardzo często oznacza konieczność zmiany nawyków żywieniowych. Pojawia się też pytanie: jak szybko schudnąć? Ponieważ osoby świeżo po takiej diagnozie bardzo często zmagają się też z nadwagą lub otyłością. Zmiana diety wcale nie musi być trudna! I to udowadniają Autorzy tej książki! Andy De Santis jest wykwalifikowanym dietetykiem, który pomógł odzyskać zdrowie tysiącom pacjentów. Michelle Anderson jest z kolei autorką kilkudziesięciu książek kulinarnych i szefową kuchni. Razem stworzyli prostą książkę z przepisami kulinarnymi dedykowaną osobom z cukrzycą typu 2.
Cukrzyca typu 2 i dieta – to wcale nie jest takie trudne!
Bruschetta śniadaniowa, Polędwiczka wieprzowa w przyprawach, Kremowa zupa kokosowa z kurczakiem, a może Taco rybne z salsą z awokado? Brzmi pysznie, prawda? To, że zdiagnozowano u ciebie chorobą autoimmunologiczną i związane z nią zaburzenia hormonalne, nie musi oznaczać żywieniowego wyroku! Dzięki tej książce przekonasz się, że nadal możesz jeść wykwintnie, smacznie i prosto! Co najważniejsze: Autorzy gwarantują, że przygotowując te wszystkie pyszne dania o niskiej zawartości węglowodanów, nie spędzisz w kuchni dłużej niż 30 minut! Jednym z głównych celów tej książki jest to, aby pomóc ci zrozumieć, że nadal możesz cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami, nawet jako osoba z cukrzycą typu 2. Wiele przepisów kulinarnych w tej książce to przepisy na potrawy, które odtwarzają twoje ulubione dania, a jednocześnie są przyjazne dla osób z cukrzycą typu 2.
Sprawdź 75 przepisów kulinarnych zgodnych z dietą w cukrzycy typu 2
W pierwszej części tej książki Autorzy przedstawiają podstawy nauki o żywieniu, na których opierają się w swojej pracy. Poznasz podstawowe podjęcia związane z cukrzycą typu 2, jak również z dietą i odżywianiem. W części poświęconej przepisom zyskasz 75 przepisów kulinarnych zgodnych z dietą w cukrzycy typu 2. Z pomocą Autorów szybciutko wyczarujesz w kuchni pożywne śniadania i brunche, sałatki i przystawki, wykwintne mięsa, a także dania z drobiu i owoców morza. Jeśli jesteś osobą, która lubi od czasu do czasu zjeść przysłowiowe „coś słodkiego”, nie zawiedziesz się. W książce znajdziesz też przepisy na zdrowe desery. Autorzy przygotowali również receptury dla osób na diecie wegetariańskiej.
Zjesz smacznie i utrzymasz w ryzach chorobę!
Dzięki tym przepisom kulinarnym przekonasz się, że wcale nie musisz przestrzegać bardzo skomplikowanej czy restrykcyjnej diety, aby uzyskać dobry stan zdrowia przy cukrzycy typu 2. Trzymanie się nowych dietetycznych wytycznych będzie znacznie prostsze dzięki zawartym w książce wskazówkom od profesjonalnego dietetyka. Dowiesz się również, jak zaopatrzyć swoją spiżarnię oraz które dania można przygotować z wyprzedzeniem. Zyskasz pomysły na zdrowe zaspokajanie swoich zachcianek! Zjesz smacznie, a co najważniejsze – uregulujesz poziom cukru we krwi i utrzymasz w ryzach pozostałe objawy cukrzycy, insulinooporności i innych zaburzeń hormonalnych.