Odżywianie dla zdrowia a choroby nieuleczalne
Czy wiesz, że choroby nieuleczalne, np. choroby autoimmunologiczne, nie zawsze muszą takie być? W tej książce znajdziesz przykłady ponad 100 chorób, którym można nie tylko zapobiegać, lecz także cofać ich skutki. Przed tobą podręcznik zdrowego żywienia, który powstał na podstawie trwających 20 lat badań klinicznych. Prowadził je autor, jeden z uznanych francuskich lekarzy. Wyjaśnia on, czym jest zdrowe odżywianie i jakie są jego zasady, a także przedstawia plan posiłków i przepisy kulinarne. Wspomniane badania są nadzieją dla wszystkich chorych i cierpiących na choroby neurodegeneracyjne, np. Alzheimera, zapalenie stawów, raka, astmę, cukrzycę, marskość wątroby i wiele innych dolegliwości.
Tysiące pacjentów wybrało odżywianie dla zdrowia
Autor, choć z wykształcenia jest lekarzem i biologiem, uznaje odżywianie za sposób zapobiegania wielu chorobom i leczenia ich. Jego zdaniem współcześnie dietetyka zajmuje niewystarczające miejsce w procesie leczenia. Powszechnie znanym faktem jest, że komórki pobierają energię niezbędną do funkcjonowania organizmu z pożywienia. Zdaniem autora należy jednak zamienić wizję, gdzie dieta ma charakter ilościowy na jakościową wizję odżywiania. To tak jak z samochodem — do tego zaprojektowanego do tankowania benzyny nie wlejesz oleju napędowego.
Doktor Seignalet opracował autorską dietę (tzw. dieta przodków), a jej zasady opisał w tej książce. Ogólnie rzecz biorąc, polega ona na wyeliminowaniu niebezpiecznych produktów spożywczych, które zostały wprowadzone od początku cywilizacji. Jaki to produkty? Takie, których nigdy nie jedzą dzikie zwierzęta. Wśród nich jest na przykład mleko zwierzęce. Szczegółowy opis produktów znajdziesz w tej książce.
Autor zalecał swoją dietę 2565 osobom chorym na 100 nieuleczalnych chorób. Warto podkreślić, że 2300 pacjentów doświadczyło 100% remisji. Dzięki tej książce zrozumiesz, dlaczego nieuleczalne choroby mają jeden wspólny mianownik – współczesną dietę. Ogromne medyczne doświadczenie autora pomogły mu w zidentyfikowaniu czynników ryzyka związanych z każdą chorobą. Wśród nich był jeden wspólny, czyli nieszczelne jelito. Autor dowodzi, że tę przypadłość wywołują niektóre produkty spożywcze w naszej diecie.
Dieta przodków to odżywianie dla zdrowia i ratunek dla jelita
Według doktora Seignaleta jelito cienkie jest kluczowym organem. Jego błona śluzowa jest jedyną barierą, która nie dopuszcza, by do organizmu przedostawały się niebezpieczne czynniki środowiskowe. W stanie choroby błona śluzowa staje się zbyt przepuszczalna. Taki stan mogą wywołać niektóre bakterie, lekarstwa, a także współczesna dieta. W książce znajdziesz analizę produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce, zboża, mięsa, wędliny i wiele innych pod kątem odżywiania dla zdrowia. Otrzymasz też listę składników zakazanych, odradzanych i dozwolonych oraz wiele przydatnych wskazówek dotyczących sposobu przygotowywania posiłków.
Dzięki prezentowanemu programowi odżywiania pozbędziesz się skutków ubocznych po leczeniu farmaceutycznym, złagodzisz ból i odzyskasz energię. Co ważne, zrzucisz zbędne kilogramy bez drakońskich ograniczeń dotyczących ilości posiłków, wielkości porcji czy liczenia kalorii. Poprawi się też twój stan psychiczny i kondycja fizyczna. Co więcej, obniży się poziom cholesterolu i spowolnią procesy starzenia. Ten autorski program jest skuteczny w zwalczaniu zwyrodnieniowej choroby stawów, cukrzycy, chorób jelit i chorób neurodegeneracyjnych, a także osteoporozy, nowotworów, chorób autoimmunologicznych i chorób neurodegeneracyjnych.