Cukier i morfina – co mają ze sobą wspólnego?
Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier jest uważany przez ekspertów za niebezpieczną dla zdrowia substancję, która prowadzi do uzależnienia. Badania naukowe wskazują podobieństwo między wilczym apetytem na czekoladę czy lody, a potrzebą odczuwania stanu odurzenia narkotykami. Dlaczego? Ponieważ w obu tych przypadkach w naszym organizmie wytwarzane są opioidy. Substancje te mają właściwości podobne do morfiny i nadużywane zmieniają nasz mózg. Chęć na cukier, słodycze i słodkie potrawy niesie za sobą ogromne ryzyko dla zdrowia, o którym często nie zdajemy sobie sprawy.
Czy wiesz, że nadmierne spożycie cukru prowadzi do takich chorób i zaburzeń jak:
• nadwaga i otyłość,
 • próchnica,
 • cukrzyca,
 • ADHD,
 • choroba Alzheimera,
 • nowotwory
 • niewydolność nerek,
 • zawał serca,
 • stłuszczenia wątroby,
 • Hashimoto,
 • depresja,
 • miażdżyca,
 • nadciśnienie,
 • wypadanie włosów.
Jak zerwać z uzależnieniem od słodyczy?
Czy wiesz, że organizm potrzebuje aż 12 tygodni, aby uwolnić się z cukrowego nałogu? Autorzy książki przygotowali odwykowy program czterech prostych kroków, dzięki któremu nauczysz się odkrywać pułapki cukrowe, szukać i znajdować zdrowe alternatywy dla cukru, opróżniać magazyny cukru poprzez delikatną, ale regularną aktywność fizyczną. Dzięki wykorzystaniu programu dostosowanego do Twoich potrzeb, możliwa jest długotrwała zmiana sposobu żywienia. Stopniowo wyrównasz w organizmie stany nadmiarów i niedoborów. Nie tylko zmniejszysz ryzyko wielu chorób, ale również schudniesz bez wyrzeczeń.
Praktyczne rady, jak zastąpić niezdrowy cukier naturalnymi słodkościami
Z tej książki dowiesz się, jak odzyskać kontrolę nad swoim sposobem odżywiania. Nie będziesz musiał z niczego rezygnować. Nauczysz się stosować zdrowe cukry, które zaopatrują organizm w niezbędną do życia energię, ale nie mają negatywnego wpływu na przemianę materii. By ułatwić Ci start w nowy sposób odżywania, Autorzy zawarli w książce wiele przepisów na zdrowe słodkości. Receptury pozwolą Ci przygotować oryginalne smakołyki – od samodzielnie upieczonego chleba i niespotykane mieszanki musli przez wykwintne dania główne i klasyczne potrawy mączne, aż po konfitury, ciasta i desery.
 

