Klucz do zapanowania nad refluksem? Prosta dieta w refluksie i nadkwasocie!
Zgaga, odbijanie się, ból w klatce piersiowej, stan zapalny układu trawiennego, przewlekły kaszel… Być może znasz te objawy refluksu aż za dobrze. Na szczęście masz klucz do zapanowania nad refluksem żołądkowo-przełykowym (GERD) i refluksem krtaniowo-gardłowym (LPR)! Jest nim ta wyjątkowa książka kucharska i zawarte w niej przepisy na przeciwrefluksowe dania! Do ich przygotowania będziesz potrzebował jedynie popularnych i niedrogich składników oraz maksymalnie 30 minut. Prosta dieta przy refluksie żołądka pomoże ci uwolnić się od nieprzyjemnych objawów.
Czy wiesz, że cierpiąc na refluks żołądkowy, wcale nie musisz rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw? Chociaż większość z nich jest bogata w tłuszcze, kwasy lub zawiera składniki, które mogą nasilić objawy refluksu, wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian, aby móc nadal cieszyć się ulubionymi daniami. Zobacz, jak łatwo przygotować posiłek, który nie wzmaga objawów refluksu i zakwaszenia organizmu!
Aż 115 przepisów na szybkie posiłki bez składników zwiększających objawy refluksu
W tej książce autorka, która sama cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy, odkryje przed tobą aż 115 prostych przepisów na popularne dania. Potrawy wymienione w tej książce mają niską zawartość tłuszczu i kwasu. Mimo tego zaspokoją one twój apetyt na ulubione, pyszne i aromatyczne przysmaki. Dzięki czemu bez najmniejszych wyrzeczeń pozostaniesz przy właściwej diecie i unikniesz nawrotów refluksu. Przekonaj się, że dieta w refluksie wcale nie musi być nudna. Spróbuj makaronu z serem, minipizzy z boczkiem, frytek ziemniaczanych, nuggetsów z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Czekasz na deser? Może skusisz się na naleśniki z brzoskwiniami lub cynamonowo-cytrynowe muffinki? A może wolisz koktajl o smaku ciasta dyniowego, pudding chia lub lody karmelowe? Śmiało, jedz na zdrowie!
Przepisy, które zadowolą zwolenników diety low-FODMAP (zalecanej przy chorobach jelit)
Wszystkie przepisy zostały zmodyfikowane tak, by nie wzmagać objawów choroby refluksowej i zakwaszenia organizmu. Ale również nie powodować stanów zapalnych układu trawiennego. Każdy przepis posiada oznaczenia dotyczące rodzaju diety. Od zasadowej, bezglutenowej, wegetariańskiej, niskowęglowodanowej, paleo, po dietę low-FODMAP (polecaną przy chorobach jelit). Autorka podpowie ci również, jakich produktów unikać, by nie zwiększać ciśnienia śródbrzusznego. Dowiesz się też które z nich możesz spożywać tylko w ograniczonych ilościach. Odkryjesz zalety stosowania ziół i przypraw, które oprócz korzyści zdrowotnych, wzbogacą smak twoich potraw. Poznasz zdrowe zamienniki produktów, takich jak masło, mleko, oleje czy gotowe sosy. Dowiesz się, dlaczego warto jeść pokarmy kwasowe z zasadowymi. A także jak reagować, gdy dopadnie cię nagły atak refluksu.