Salicylany – stykasz się z nimi każdego dnia w jedzeniu i lekach
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Od ponad 100 lat jest wytwarzana chemicznie i dodawana przez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany znajdziemy również w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, na przykład w tak popularnej aspirynie. Problem z salicylanami pojawia się wtedy, kiedy dostają się one do organizmu osoby, która jest na nie uczulona. A może nie być nawet tego świadoma. Jak rozpoznać alergię pokarmową na salicylany?
Nadwrażliwość na salicylany – przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, że nierozpoznana nietolerancja salicylanów może powodować wiele różnorodnych dolegliwości nie tylko ze strony układu trawiennego? Nadmiar kwasu salicylowego jest z reguły toksyczny. A ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt szybkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a nawet śpiączka. Wystąpić może także zwiększona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa lub w obrębie żołądka czy jelit, doprowadzając do choroby jelit. Możliwe jest także uszkodzenie narządów – wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności. Brzmi bardzo groźnie! Mimo że uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od bardzo dawna, to jednak lekarze często je bagatelizują. A osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że może to być skutek nadwrażliwości na te substancje.
Jak usunąć salicylany z organizmu?
Jakie są objawy nietolerancji salicylanów? W jaki sposób się ją stwierdza? Co zrobić, kiedy lekarz stwierdzi nietolerancję salicylanów? Jak wygląda leczenie tego typu alergii pokarmowej? Jak usunąć salicylany z organizmu? Czy można pozbyć się kwasu salicylowego za pomocą diety oczyszczające? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań o salicylany znajdziesz w tym poradniku. Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o dokładne badania naukowe Autorka informuje o możliwej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia, co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują. Dowiesz się na przykład, dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Poznaj przeciwzapalną dietę niskosalicylanową dla uczulonych na kwas salicylowy
Autorka w przeszłości cierpiała na nietolerancję salicylanów i teraz dzieli się skutecznymi metodami walki z alergią na kwas salicylowy. W książce nie tylko zamieszcza szczegółowe informacje, czym jest nietolerancja salicylanów, jakie są jej objawy. A także jakie przewlekłe dolegliwości powoduje w organizmie, na przykład chorobę jelit i inne dolegliwości w obrębie układu trawiennego. Podpowiada, jakie przeprowadzić testy, aby sprawdzić, czy jesteś uczulony na salicylany. Podaje również zalecenia dietetyczne. Przeciwzapalną dietę niskosalicylanową polegającą na wyeliminowaniu lub zmniejszeniu spożywania produktów zawierających te substancje. Tego rodzaju dieta zadziała oczyszczająco na twój organizm. Dodatkowo oferuje terapie i rozluźniający tekst medytacyjny, który pomoże aktywować twoją odporność.