Bąkowe tabu. Dlaczego wzdęć nie wolno lekceważyć i jak się pozbyć gazów

Czas przestać wstydzić się wzdęć oraz zrozumieć sygnały, jakie Ci one wysyłają. Autor wyjaśnia skomplikowane procesy zachodzące w ludzkich jelitach i dostarcza niezliczonych wskazówek dotyczących optymalizacji trawienia. Wzdęcia? Gazy? To już przeszłość!

  • ISBN: 978-83-8168-009-7;
  • Cena katalogowa: 44.40 zł;
  • Ilość stron: 264;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2019;
  • Nr wydania: I;

Każdy pierdzi!

Jak przekonuje Autor, każdy z nas ma problemy ze wzdęciami i gazami. Nie lubimy jednak o tym mówić, a czym bardziej zaawansowane społeczeństwo, tym chętniej robi się z tego temat tabu. Powoduje to, że wiele osób nie uświadamia sobie, że mają do czynienia z poważnym problemem, którego nie należy się wstydzić, a skutecznie go rozwiązać. Ta książka ma szansę to zrobić.

Bąkowa retrospekcja

Dzięki dystansowi Autora każdy będzie w stanie wypracować zdrowe podejście do funkcji trawiennych swojego ciała. Zamiast rumienić się na dźwięk bądź zapach gazów, skupisz się na ich przyczynie i ją rozwiążesz. Uświadomisz sobie także, jak ważne sygnały Ci one wysyłają i jak wiele ryzykujesz bagatelizując te bezcenne podpowiedzi. Czy wyobrażasz sobie, że nie idziesz zaleczyć bolącego zęba lub nie tamujesz krwotoku? Tak samo spojrzysz teraz na problemy żołądkowe.

Wzdęcia – klucz do zrozumienia trawienia

Autor wyjaśnia jak przebiega proces trawienia w ludzkim ciele. Skupia się nie tylko na żołądku, ale również na innych, równie ważnych miejscach. Z jego książki dowiesz się, co robią wątroba, trzustka czy pęcherzyk żółciowy oraz nauczysz się samodzielnie diagnozować zaburzenia ich działania i im zapobiegać. Poznasz również proces powstawania gazów jelitowych i odpowiesz na pytanie, dlaczego wszyscy puszczamy bąki. Dowiesz się także, kiedy „wiatry” powinny być uważane za problem i czemu depresyjnie pierdzi się lepiej.

Dieta niskobąkowa

Poznasz produkty wpływające na obniżenie się emisji gazów z Twojego ciała oraz te, które zdecydowanie należałoby wykluczyć ze swojego jadłospisu. Poznasz definicję zdrowego trawienia według Michała Anioła oraz Zasadę Pareto w odniesieniu do wiatrów. Nauczysz się zastępować bądź minimalizować gazopędne pokarmy i poznasz fasolkę, którą możesz jeść bez obaw. Dowiesz się, czym są substancje balastowe i nauczysz się rozróżniać typy błonnika. Autor rzuca nowe światło również na skrobię, glutenowy spisek, celiakię, mleko i uświadamia, że nie zawsze owoce są zdrowe. Inaczej spojrzysz na słodziki, zamienniki cukru, napoje, palenie, a nawet niektóre zapachy. Zastosujesz zarówno prebiotyki, jak i probiotyki i zdołasz uzdrowić jelita.

Śmierdzący styl życia

Książka koncentruje się również na stylu życia. Dowiesz się z niej, jak ważny wpływ na wzdęcia ma Twoja psychika oraz stres. Nauczysz się relaksować dzięki właściwemu oddychaniu i zastosujesz trzyminutowe ćwiczenia oddechowe. Prześpisz własne wzdęcia, a także poznasz wagę zachowań żywieniowych, w tym punktualności. Będziesz przy tym pozwalał sobie na drobne kulinarne grzeszki, by cieszyć się zarówno zdrowiem, jak i życiem. Zastosujesz najlepsze przyprawy, suplementy, zioła i lewatywy.

Przepis na zdrowie

Korzystając ze sprawdzonych przez Autora przepisów przygotujesz specjały – zarówno słodkie i owocowe, jak i wytrawne. Poznasz owsiankę na zmniejszenie gazów, pudding kokosowy z nasionami chia i pyszne zupy. Wykorzystasz w kuchni kiszonki, kimchi, wodę imbirową czy sos miso. Wszystko to będzie nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pozwoli Ci przywrócić równowagę w przewodzie pokarmowym i pozbyć cuchnącego problemu.

Wzdęcia? Gazy? To już przeszłość!

ZAPISZ SIĘ