Kuchnia Pięciu Przemian dla początkujących

100 łatwych przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

  • ISBN: 978-83-8272-167-6;
  • Cena katalogowa: 44.40 zł;
  • Ilość stron: 184;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2022;
  • Nr wydania: I - dodruk;
Ewelina Kuryłowicz
Ewelina Kuryłowicz
30
0

Zaproś do kuchni… Tradycyjną Medycynę Chińską!

Od tysięcy lat terapeuci Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wykorzystują dietę do leczenia wielu chorób i dolegliwości. Jaka to dieta? Dieta Pięciu Przemian, czyli indywidualny plan odżywiania, który jest oparty na zasadach Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Na czym polega dieta Pięciu Przemian? Najważniejszą rolę odgrywają w niej pory roku oraz znajomość pięciu smaków (pięciu elementów). Są to: przemiana ognia, która odpowiada za gorzki smak. Przemiana ziemi – smak słodki. Metalu – smak ostry. Wody – smak słony. I ostatnia, piąta przemiana drzewa, która charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Do doskonała dieta na poprawę odporności i pracy układu trawiennego. To również odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć. Dzięki tej książce poznasz wszystkie zasady diety Pięciu Przemian. Dowiesz się również, które produkty żywnościowe odpowiadają konkretnej przemianie. I odkryjesz, jaka jest kolejność dodawania składników według zasad diety Pięciu Przemian.

Poznaj zasady gotowania według Pięciu Przemian

Anna Czelej to autorka bestsellera Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian. Jest również propagatorką życia zgodnego z chińską filozofią przyrody. W swojej najnowszej książce skupia się na przedstawieniu podstaw diety Pięciu Przemian. Kieruje ją do laików, którzy pragną poznać podstawowe zasady przyrządzania posiłków według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. W łatwy i przystępny sposób opisuje tu teorię, filozofie, smaki, przemiany i produkty, które im odpowiadają. Aby ułatwić ci posługiwanie się książką, do publikacji został dołączony plakat. Przedstawia on kolejność dodawania produktów do potraw.

Kuchnia Pięciu Przemian – 100 prostych przepisów

Dieta Pięciu Przemian jest naprawdę prosta i intuicyjna! Przekonaj się sam! Autorka zamieściła tu aż 100 łatwych przepisów, z którymi możesz rozpocząć przygodę z Tradycyjną Medycyną Chińską. Wszystkie potrawy są wegetariańskie i bezglutenowe. Znajdziesz tu również porady dotyczące prawidłowego gotowania kasz i warzyw strączkowych. Odkryjesz proste przepisy na pożywne dania, takie jak: grochówka z grzankami, zupa z mleczem, bezglutenowa pizza kukurydziana, tarta ze szpinakiem. Dodatki: chlebek z białej kaszy gryczanej, wegański pasztet z ciecierzycy, hummus pomidorowy, pesto z pestkami dyni. A także surówkę z marchewki z chrzanem, sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami. Zwieńczeniem będą desery z dodatkiem kasz i ciasta bezglutenowe. Posmakujesz kremowego musu z kaszą jaglaną i śliwkami, sernika z dynią i morelami, kruchych ciasteczek czy placka z rabarbarem. Dzięki tym przepisom z łatwością ułożysz jadłospis diety Pięciu Przemian i przekonasz się jak szybko schudnąć. Poprawisz swoją odporność i zdrowie układu trawiennego.

Dieta Pięciu Przemian oparta jest na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Koktajl truskawkowy przygotowany według zasad diety Pięciu Przemian? Tak! Przekonaj się, że smakuje zupełnie inaczej! Fot. Pixabay

Spróbuj zapiekanki z podgrzybkami i przekonaj się, kuchnia Pięciu Przemian jest pyszna!

Do stworzenia zapiekanki z podgrzybkami będziesz potrzebować:

Ziemniaki:
Ogień – wrzątek
Ziemia – 8 średniej wielkości ziemniaków w łupinkach, 2 łyżki oleju z pestek winogron

Grzyby:
Ogień – szklanka wrzątku, laurowy listek, łyżeczka suszonego majeranku
Ziemia – 300 g obgotowanych podgrzybków, 2 łyżeczki masła, marchewka
Metal – czerwona cebula, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta pieprzu
Woda – sól do smaku
Drzewo – łyżka śmietany 18%, łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki: umyć, wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać z łupinek i pokroić na grube plastry. Następnie usmażyć na oleju z pestek winogron.
Grzyby: do wrzątku dodać listek laurowy, majeranek, obgotowane podgrzybki, masło, startą na dużych oczkach marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około pół godziny. Następnie dodać śmietanę i gotować jeszcze 2 minuty. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wokół grzybów ułożyć plastry przesmażonych ziemniaków. Zapiec 10 minut w temperaturze 180°C i posypać natką pietruszki. Smacznego!

Od kuchni do zdrowia!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ