Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych

  • ISBN: 978-83-8168-820-8;
  • Cena katalogowa: 74.70 zł;
  • Ilość stron: 448;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I;
Ewelina Kuryłowicz
Ewelina Kuryłowicz
20
0

Co, do diabła, powinienem jeść?!

Masz już dość sprzecznych doniesień medialnych o najnowszych wynikach badań nad żywnością oraz produktach, które są dla Ciebie dobre, a które szkodliwe? Jednego dnia jajka są demonizowane, a kolejnego okazują się być cudownym pokarmem. Raz eksperci zachęcają nas do spożywania posiłków zawierających węglowodany (pieczywo, ryż, makarony), a zaraz potem zalecają ograniczenie ich w diecie. W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest właściwa – wegetariańska, Paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie i w końcu, co, do diabła, mamy jeść?

Autor bestsellerów „New York Timesa” pokaże Ci, jak zdrowo się odżywiać

Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”. W tej książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności i wyjaśnia, które produkty wspierają zdrowie, a które są dla niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje mięso, drób, jaja, mleko i nabiał, ryby, warzywa, tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje. Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do powstania chorób serca. Autor odpowie również na najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?

Zdrowe odżywianie leczy stany zapalne, choroby autoimmunologiczne i bóle głowy

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może nam zaszkodzić – wysokosłodzone napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają zły wpływ na Twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy odkrycia antybiotyków: żywność jest lekarstwem. Żywność to najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować dziesiątki tysięcy sieci białkowych, zmniejszać stany zapalne i regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne, chroniczne bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie – oprócz zapobiegania chorobom i ich leczeniu pozwala nam schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.

Dieta pegańska – połączenie diety Paleo i wegetariańskiej

Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje Ci najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską, która łączy dwa popularne modele żywienia – Paleo i wegetariański. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi, składa się z pokarmów roślinnych i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i tłuszczów. W ten sposób powstała dieta na całe życie – dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis, zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą Ci w łatwy sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.

Co autorytety mówią o książce?

„Kolejne wyniki badań w kwestii żywienia mogą powodować dość dużą dezorientację. Dr Hyman pomaga nam je zrozumieć i zastosować w praktyce. Dzięki temu możemy wzmocnić nasze ciała i sprawić że nasze życie stanie się o wiele łatwiejsze”.
– dr Joseph Mercola, założyciel Mercola.com, najczęściej odwiedzanego portalu internetowego dotyczącego naturalnego zdrowia. Autor bestsellerów Ketogeniczny post, Ketogeniczne superpaliwo, Pole elektromagnetyczne EMF

„Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że dobra dieta jest fundamentem naszego zdrowia. Mamy jednak problem z dokonaniem właściwego wyboru. Czy lepsza będzie dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, Paleo, roślinna, surowa, wegańska, a może wegetariańska? Dr Mark Hyman pomaga rozwiać te wątpliwości i za pomocą jasnego przekazu mówi nam o tym, co powinniśmy jeść”.
– Chris Kresser, autor książki Medycyna funkcjonalna – terapie przyszłości

„Wreszcie mamy książkę, która do dyskusji o żywieniu wnosi zdrowy rozsądek i spójność. Brawo dr. Hyman. Ta książka to dobre lekarstwo”.
– dr Christiane Northrup autorka bestsellerów Sekrety wiecznie młodych kobiet, Wampiry energetyczne

„Żywność i sposób jej wytwarzania oraz konsumowania jest źródłem wielu światowych kryzysów zdrowotnych, środowiskowych, klimatycznych, ekonomicznych, a nawet politycznych. W swojej najnowszej książce dr Mark Hyman pokazuje nam, jak potężnym lekarstwem może być żywność. Stanowi ona nośnik informacji docierającej do naszego otoczenia i naszych genów, programując nasze ciała przesłaniem zdrowia lub choroby”.
– Deepak Chopra

Dowiedz się, co jeść, by być zdrowym!

ZAPISZ SIĘ