Leczenie fibromialgii – dieta przeciwzapalna i zdrowe odżywianie sposobem na przewlekły ból
Lekarze i naukowcy wciąż nie są zgodni co do przyczyn fibromialgii. Niektórzy uważają ją za chorobę autoimmunologiczną, inni – za schorzenie z zakresu psychosomatyki. Problemów nastręcza też diagnostyka. Brak jest bowiem testów, które mogłyby jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć tę chorobę. Niestety liczba chorych stale rośnie. Co więcej, fibromialgia jest niezwykle bolesna – potrafi zdezorganizować codzienne życie i poważnie utrudnić wykonywanie najprostszych czynności. Okazuje się, że droga do zdrowia prowadzi przez… kuchnię. Dieta i zdrowe odżywianie mogą w dużym stopniu złagodzić stany zapalne oraz wzmocnić organizm. Dzięki tej książce poznasz skuteczny i naturalny sposób na przewlekły ból. Przyrządzając proste i smaczne posiłki, zlikwidujesz objawy fibromialgii, by znowu cieszyć się pełnią życia. Co ważne, przygotowanie każdego z nich nie zajmie więcej niż 30 minut. Doceni to każdy, kto musi się zmierzyć z wyzwaniem, jakim jest leczenie fibromialgii.
Smacznie i zdrowo – wypróbuj moc terapii naturalnej
„Znakiem rozpoznawczym” fibromialgii jest przewlekły ból i powodujące go stany zapalne. W okolicach mięśni, stawów czy na skórze pojawiają się niezwykle czułe miejsca. Bolą one przy każdym, nawet najlżejszym dotyku. Towarzyszy temu osłabienie organizmu, często też mgła mózgowa. Dochodzą do tego – depresja, drażliwość jelit i pęcherza moczowego oraz refluks kwasowy. Choć pochodzenie fibromialgii pozostaje tajemnicą, można wskazać czynniki zwiększające jej ryzyko. Na czoło wysuwa się stres. Nie bez znaczenia są też współwystępujące choroby autoimmunologiczne. Lekarze dodają do tej listy jeszcze uwarunkowania genetyczne. Niezależnie od genezy w każdej sytuacji pomocna może być dieta przeciwzapalna.
Łagodzenie objawów choroby za pomocą zdrowego odżywiania
W leczeniu fibromialgii najlepiej sprawdza się połączenie fizykoterapii, psychosomatyki, leków oraz zarządzania stresem. Taki miks metod korzystnie wpływa na objawy choroby. Ważną rolę odgrywają też dieta przeciwzapalna i zdrowe odżywianie. Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze skutecznie wspomagają walkę o zdrowie. Autorka poleca głównie pokarmy ograniczające stan zapalny. Jednocześnie radzi, co wyeliminować z jadłospisu, by uniknąć przewlekłego bólu.
W sumie opracowała 75 przepisów na szybkie i proste dania. Nie wymagają one zbyt długiego czasu ani ponadprzeciętnych umiejętności w kuchni. Wśród nich znajdziesz przepisy na napoje, śniadania, przystawki i sałatki. Są też: wegetariańskie i wegańskie dania główne, ryby, drób, mięso, desery i nie tylko. Zwolennicy zdrowego odżywiania odkryją tu także praktyczne wskazówki. Dzięki nim będziesz wiedział, jak oszczędzić czas w kuchni i przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Otrzymasz spis niezbędnych przyborów oraz podstawowych produktów, które warto mieć w swojej spiżarni. Dużym ułatwieniem będą wskazówki dotyczące zamienników lub sposobów przechowywania jedzenia. Przepisy oznaczone są określonymi etykietami. Są wśród nich: pięć lub mniej składników, odpowiedni do zamrażalnika, przygotuj z wyprzedzeniem, jednogarnkowy, wegetariański lub wegański.
Przez żołądek do… zdrowia
Zaprezentowane przepisy kulinarne sprawią, że łatwo ci będzie wprowadzić do swojego menu pokarmy likwidujące objawy fibromialgii. Dieta przeciwzapalna to wyśmienity sposób na przewlekły ból. Niezależnie, czy fibromialgię uznamy za chorobę autoimmunologiczną, czy też za schorzenie ze spektrum psychosomatyki. Dzięki diecie poczujesz ulgę, dostarczając jednocześnie organizmowi pożywnych składników. Bez większego wysiłku wzmocnisz jego naturalną zdolność do leczenia i regeneracji. Tym samym podniesiesz jakość swojego życia