Magia mikroorganizmów, czyli jak naturalne probiotyki pomagają utrzymać zdrowie
Czy wiesz, że fermentowana kapusta to idealne źródło naturalnych probiotyków, a także witaminy C? Jedna szklanka surowej kapusty ma około 60 miligramów witaminy C, ale jeśli tę samą kapustę przefermentujemy, w takiej samej szklance będzie jej już od 650 do 700 miligramów. Wszystko to dzięki magii mikroorganizmów. I to właśnie one utrzymują nas na co dzień w zdrowiu i dobrej formie. Dobre bakterie pomagają przetwarzać pożywienie, regulować poziom hormonów, wzmacniają układ odpornościowy.
Jeśli często chorujesz, zacznij jeść produkty pełne zdrowych bakterii
Dzięki tej książce nie tylko nauczysz się przygotowywać probiotyczną żywność, ale też robić to w taki sposób, że pokocha ją cała Twoja rodzina. Jeśli nie byłeś przekonany do naturalnych probiotyków, ta książka całkowicie zmieni ten pogląd. Nauczysz się samodzielnie przygotować podstawowe wersje kefiru, kombuchy, czyli sfermentowanej słodzonej herbaty, a także kiszone warzywa, dipy, przekąski, całe dania, a nawet desery i napoje. To nie wszystko! Autorka Donna Schwenk zdradzi Ci sekret, jak łatwo włączyć te produkty w codzienną dietę.
Poznaj wszystkie zalety domowych probiotyków
Przygotuj kilka słoików i pozwól, by mikroorganizmy zmieniły Twoje kubki smakowe, oczyściły ciało i uwolniły Cię od chorób i cierpienia. Czy wiesz, że kiszone warzywa:
• znakomicie wpływają na żołądek, niszczą patogeny, którą są przyczyną wielu chorób,
• podtrzymują aktywność układu odpornościowego,
• są bezcennym pokarmem dla dzieci, doskonale wpływają na zdrowie osób z autyzmem,
• nie zawierają pestycydów, ponieważ usuwa je proces fermentacji,
• zawierają mnóstwo opornych na antybiotyki pożytecznych bakterii,
• są kuracją przeciw zespołowi jelita drażliwego.
Łatwo i smacznie odzyskaj zdrowie dzięki naturalnym probiotykom
Ta książka nauczy Cię przyrządzać proste, pyszne posiłki, które wesprą Twoją florę jelitową. Większość potraw pełnych dobrych bakterii, na które przepisy znajdziesz w książce, można przygotować dosłownie w kilka minut. Wrzucasz kilka rzeczy do słoika i gotowe! Proste, prawda? Widzisz, jakie to łatwe, bezpieczne i smakowite. To są naprawdę zdrowe fast foody! Dodatkowo zabawę w kuchni z probiotycznymi słoikami ułatwi Ci przejrzystość tej książki i piękne ilustracje. A przed każdym przepisem na domowe probiotyki znajdziesz ciekawostki o wykorzystanych w danej potrawie produktach.