Dlaczego cukier szkodzi?
Dietetycy i lekarze od lat biją na alarm. Nazywają cukier cichym zabójcą. Statystyki są zatrważające. Według danych zgromadzonych przez Główny Urząd Statystyczny w 2020 roku każdy Polak skonsumował blisko 43 kilogramy cukru. Nawet jeśli nie kupujesz w sklepie typowego cukru rafinowanego i myślisz, że nie grozi ci jego nadmiar, jesteś w błędzie. Niestety, wiele spożywanych codziennie produktów zawiera go w nadmiarze. Zacznij czytać etykiety i przekonaj się, jak zaskakujące są jego ilości. Cukier kryje się głównie w daniach gotowych, owocowych jogurtach, sosach, ketchupach, musztardach i gazowanych napojach.
Dowiedz się, jakie choroby wywołuje nadmiar cukru w diecie
Nadmiar cukru w diecie prowadzi nie tylko do nadwagi i otyłości, ale też poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy nowotwory. Już trzech na pięciu Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Ze statystyk NFZ wynika, że w Polsce blisko półtora tysiąca zgonów rocznie jest konsekwencją nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Z kolei nadwaga i otyłość są przyczyną wielu chorób, także śmiertelnych. Ryzyko zachorowania np. na cukrzycę typu 2 jest nawet 40-krotnie wyższe u otyłych niż u osób z prawidłową wagą. Coraz częściej ta sytuacja dotyczy też dzieci.
Oczywiście sam cukier nie jest trucizną, jednak potrafi uzależniać, a jego nadmiar jest zabójczy. Mając na uwadze ten problem, autorka, dietetyczka i mama małych dzieci, stworzyła tę książkę. Dzięki niej dowiesz się, jakie problemy zdrowotne rodzi nadmiar spożywanego cukru. Przede wszystkim jednak poznasz wspaniałe przepisy, które zaspokoją twoją chęć na przekąski. W dodatku sam przygotujesz słodycze bez cukru i słodzików. Z powodzeniem urozmaicą one dietę dzieci czy osób z insulinoopornością.
Słodycze dla cukrzyków i osób, które martwią się, jak szybko schudnąć – to możliwe!
Wypróbuj szeroką gamę przepisów z tej książki i przekonaj się, że możesz jeść słodkie w smaku wypieki, ciasta i babeczki. Nie musisz z niczego rezygnować. Znajdziesz tu idealne przepisy na słodycze dla cukrzyków. Wystarczy, że skupisz się na określonych składnikach i pobudzisz nieco swoją wyobraźnię. Autorka dzieli się z tobą profesjonalną wiedzą i doświadczeniem. Przekonasz się, że tak naprawdę nie musisz rezygnować ze słodyczy, nawet przy cukrzycy i insulinooporności. Kiedy masz ochotę na małe co nieco, to możesz je wyczarować z kilku prostych, naturalnych składników, takich jak banany, gruszki, jabłka, daktyle czy rodzynki. Zdziwisz się, ile naturalnej słodyczy uzyskasz z marchewki, dyni, pomidorów czy batatów. Twoje podniebienie nareszcie odpocznie od przesłodzonych rafinowanym cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym sklepowych słodyczy. Zaczniesz odczuwać prawdziwy smak naturalnych składników.
Ekspertka dietetyczka z zawodu i kucharka z pasją nauczy cię zdrowo gotować
Najważniejszą częścią książki są przepisy. Znajdziesz tu aż 107 receptur na słodycze bez cukru i słodzików. Przekonasz się, że istnieją zdrowe słodycze. Nauczysz się przyrządzać wypieki bez cukru. Wszystkie przepisy są idealnie dopasowane do współczesnego trybu życia w ciągłym biegu. Znaczną część z nich przygotujesz w kilkanaście minut. Wyczarujesz przepyszne i sycące babeczki, ciasta i chlebki, ciasteczka, desery i lody przyjazne dla maluchów czy cukrzyków.
Większość deserów cechuje się niskim lub średnim indeksem glikemicznym. Zdrowe słodycze, które proponuje autorka, nie zawierają ani rafinowanego cukru, miodu, ani innego słodzika, np. ksylitolu, erytrolu czy też stewii. Te zdrowe przekąski pozwolą ci zaspokoić małe zachcianki, nawet wtedy, kiedy zastanawiasz się, jak szybko schudnąć. A co najważniejsze, słodycze, które czekają na ciebie w tej książce, są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i odżywcze.