Własna permakultura, czyli sposób na samowystarczalność

Jak przez cały rok uprawiać owoce i warzywa, by żyć zdrowiej i uniezależnić się od współczesnych kryzysów

  • ISBN: 978-83-8272-600-8 ;
  • Cena katalogowa: 84.80 zł;
  • Ilość stron: 320;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2023;
  • Nr wydania: I;
Natalia Paszko
Natalia Paszko
10
0

Permakultura – samowystarczalność na wyciągnięcie ręki!

Permakultura – sposób na samowystarczalność

Wyobraź sobie, że delektujesz się świeżo zebranymi truskawkami w weekendowy poranek. Zrywasz soczyste pomidory z mini ogródka. Parzysz herbaty ziołowe, którymi częstujesz swoich przyjaciół. Albo zbierasz i smażysz jadalne kwiaty cukinii. Czujesz jakie to smaczne? W ten sposób tworzysz własną permakulturę, która jest jednym z przyjemniejszych sposobów na stres. Możesz uprawiać odpowiednią ilość żywności, która stanie się twoją receptą na samowystarczalność. Dzięki temu osiągniesz zdrowsze i bardziej zrównoważone życie. Zmniejszysz swoje zakupy spożywcze o połowę. Nauczysz się uprawiać własną permakulturę. Zdrową, pożywną żywność oraz naturalne leki dla swojej rodziny. A to wszystko w mniej niż godzinę dziennie na własnym podwórku, balkonie czy tarasie. Staniesz się wolnym i niezależnym człowiekiem. 

Permakultura – bezpieczeństwo żywnościowe i niezależność finansowa

Niezależnie od tego, czy masz dużo miejsca, czy tylko kilka metrów kwadratowych trawnika czy parapetu. Możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy, uprawiając własne świeże warzywa, owoce, rośliny lecznicze i zioła na odporność. Wolne od pestycydów, ekologiczne i organiczne na wzmocnienie odporności i układu trawiennego. Wystarczy, że wciśniesz kilka upraw między swoje kwiaty. Stworzysz małą grządkę warzywną lub zbudujesz podwyższoną grządkę. Napełnisz doniczki na balkonie owocami, warzywami, ziołami i roślinami leczniczymi. Nie martw się, że nie masz miejsca na zewnątrz. Na nasłonecznionym parapecie możesz również uprawiać mnóstwo zdrowych rzeczy. Nie tylko świeże zioła na odporność i rośliny lecznicze. Ale również mnóstwo warzyw i owoców, z których przygotujesz wiele dań z diety wegetariańskiej.

Jak parzyć herbaty ziołowe i z czego zrobić kompostownik

Permakultura w ogrodzie i nie tylko – jak zacząć?

Jak tego dokonać? To prostsze niż myślisz. Wszystko znajdziesz w tej książce, która wyjaśni ci, jak osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i niezależność finansową. Autorka,znana ekspertka w dziedzinie samowystarczalności i zdrowego stylu życia przedstawia rewolucyjne podejście do zdrowia. Opiera się ono na prostych zasadach permakultury. Podpowiada, jak wzmocnić swoją odporność i poradzić sobie ze stresem. Jak wesprzeć układ trawienny przy pomocy diety wegetariańskiej opartej na roślinach leczniczych i ziołowych herbatach. A także świeżej, pożywnej, wolnej od pestycydów żywności, którą sam wyhodujesz na własnym tarasie, parapecie czy skrawku ziemi.

Jak uprawiać warzywa, owoce, naturalne leki oraz rośliny lecznicze i zioła na wzmocnienie odporności dla swojej rodziny

Dzięki temu praktycznemu poradnikowi nauczysz się samodzielności w tworzeniu naturalnych lekarstw, herbat ziołowych i uprawie własnej żywności. Dowiesz się, jak rozwijać zdrowy styl życia i odzyskiwać kontrolę nad zdrowiem wzmacniając swój układ trawienny. Odkryjesz praktyczność rolnictwa miejskiego i nauczysz się zakładać przydomowy ogródek. Uprawiać rośliny lecznicze, zioła na odporność, pomidory, papryczki i inne świeże produkty niezbędne w diecie wegetariańskiej. Przekonasz się, jak zbudować własną szklarnię, przygotować domowy nawóz i kompostownik. A także stawiać domki dla owadów. Projektowanie ogrodu i przestrzeni permakulturowej to idealny sposób na stres i tworzenie harmonijnego życia wolnego od współczesnych kryzysów.

Bądź samowystarczalny i żyj w zgodzie z naturą!

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ