Wszystko, co wiesz o tłuszczach to nieprawda?
Przygotuj się na trzęsienie ziemi, ponieważ prawdopodobnie wszystko, co do tej pory słyszałeś o tłuszczach, może okazać się wielką pomyłką! Od kilkudziesięciu lat nasycone kwasy tłuszczowe „oskarżane” są o negatywny wpływ na organizm. Najnowsze badania naukowe udowodniły jednak, że wcale nie zwiększają one ryzyka chorób serca, zawału czy udaru! Wprost przeciwnie – kiedy w organizmie utrzymana jest ich równowaga, tłuszcze nasycone kontrolują stany zapalne, dają impuls do rozwoju neuronów w mózgu, wspierają pamięć i funkcje poznawcze. Umożliwiają również sprawną komunikację między mózgiem a mięśniami, wspomagają zdrowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i regulują ogólny stan zdrowia serca. Ta książka pozwoli Ci ustalić nie tylko, które tłuszcze wspierają zdrowie, a które nie, ale przede wszystkim, w jakich produktach znajdziesz ich najwięcej.
Zdrowe tłuszcze – gdzie występują i jaki mają wpływ na organizm
Dzięki współpracy dwóch wybitnych naukowców, dr. Josepha Mercoli oraz dr. Jamesa J. DiNicolantonio, powstała kompletna, aktualna i rzetelna publikacja omawiająca temat wpływu tłuszczów na organizm ludzki. W oparciu o badania naukowe prowadzone przez zespół dr. DiNicolantonio autorzy pokazują, które z popularnych tłuszczów są dla nas korzystne. Chodzi m.in. o olej kokosowy, masło, śmietanę, oliwę z oliwek, olej rybny czy oleje roślinne. Wyjaśniają, które z nich wspierają utratę wagi, a które faktycznie sprzyjają przyrostowi masy ciała. Bardzo dokładnie omawiają też rolę kwasów omega-3 (DHA, ALA i EPA) w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz mózgu. Zwracają również uwagę, w jaki sposób, dzięki odpowiedniej jego suplementacji wyeliminować lub zmniejszyć ryzyko groźnych chorób takich jak:
- choroba Alzheimera,
- zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD),
- autyzm,
- depresja,
- nerwica,
- schizofrenia,
- zaburzenia osobowości borderline (niestabilność nastroju i impulsywna agresja).
Brak równowagi omega-3 i omega-6 przyczyną stanów zapalnych?
Czy wiesz, że obecnie w naszej diecie przyjmujemy dziesięciokrotnie mniej tłuszczów omega-3 EPA i DHA niż nasi przodkowie z czasów Paleolitu? Jak udowadniają Autorzy, niedobory te mają niszczycielski wpływ na nasze zdrowie, ponieważ stanowią jedną z głównych przyczyn stanów zapalnych w organizmie. Zarówno omega-3 jak i omega-6 mogą działać jako budulce w procesie pro- i przeciwzapalnym. Kwas omega-3 produkuje więcej składników przeciwzapalnych, a tłuszcz omega-6 buduje więcej składników prozapalnych. Ponieważ współczesna zachodnia dieta jest obfita głównie w omega-6, wielu z nas prawdopodobnie żyje w stanie chronicznego stanu zapalnego, wynikającego z braku równowagi między tymi kwasami tłuszczowymi. Autorzy zdradzają, jaki jest optymalny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 oraz w jaki sposób bezpiecznie je zrównoważyć.
Cykliczna dieta ketogeniczna, pokarmy zwalczające stany zapalne i wiele więcej
Dzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz również:
- różnice między tłuszczami nasyconymi a wielonienasyconymi,
- zalety diety ketogenicznej w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera, czy eliminowaniu insulinooporności,
- zasady i zalecenia dotyczące cyklicznej diety ketogenicznej,
- wpływ kwasów tłuszczowych na dysfunkcję mitochondrialną,
- wpływ omega-3 pochodzenia morskiego na zwiększenie tkanki mięśniowej,
- pokarmy, które zwalczają stany zapalne, zwiększają długość życia oraz odporność,
- żywność, która poprawia pracę mózgu, serca oraz układu krążenia, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, przeciwdziała depresji,
- tłuszcze uzupełniające takie jak olej rybny, olej z kryla oraz olej lniany,
- oleje, których powinieneś używać do gotowania,
- porady dotyczące wyboru najlepszego suplementu oraz zasad jego przechowywania.
Poznaj opinie autorytetów
„Ketogeniczne superpaliwo to fascynująca dyskusja o tym, że to, czego nauczyliśmy się o tłuszczach jest kompletną pomyłką. Pozwala nam ona wywrócić do góry nogami cały niskotłuszczowy dogmat, który zdominował żywieniowe myślenie w ostatnich 40 latach. Ta książka jest lekturą obowiązkową, jeśli jesteś zainteresowany poprawą swojego zdrowia poprzez dietę.”
— dr Jason Fung, autor książki Kod otyłości i Cukrzycę można wyleczyć
„W przeciwieństwie do tego, co głosi wszechobecny marketing, tłuszcz jest fundamentalny dla zdrowia, odporności na choroby i długowieczności. Nawet dla odchudzania. Właśnie dlatego dr Mercola i dr DiNicolantonio pokazują, że wybór tłuszczów może być jedną z najważniejszych decyzji żywieniowych. W ten sposób realnie kierujesz swoim zdrowotnym przeznaczeniem.
– dr David Perlmutter, autor bestsellerów New York Times’a
„Jeśli chcesz poznać prawdziwe fakty o tłuszczach, przeczytaj książkę Dr Mercoli i dr DiNicolantonio! Przygotowali przekonujący i czytelny przewodnik, który pomaga odnaleźć się w gąszczu porad dietetycznych o tłuszczach. Pokazuje jasno, które tłuszcze warto dodać do diety, a których lepiej unikać. Uwaga: długołańcuchowe tłuszcze omega-3 z tranu i innych źródeł oraz dobrej jakości oliwa z oliwek są ci potrzebne w większych, a nie mniejszych ilościach. Dzięki nim realnie wspierasz zdrowie serca i mózgu. Przygotuj się, bo będziesz zdumiony, dlaczego jesteśmy tacy chorzy. Przeczytaj tę książkę!”
— dr Steven R. Gundry, autor bestsellera New York Times’a, Dyrektor Medyczny Międzynarodowego Instytutu Kadriologii i Pulmonologii, Palm Springs i Santa Barbara, Kalifornia
„Jeśli chcesz znać prawdę o tym, które tłuszcze wspierają zdrowie, a które nie i w jakich pokarmach się znajdują, otwórz tę książkę. Jest pełna ważnych informacji na całe życie.”
— dr Frank Lipman, autor bestsellera New York Times’a









