Biblia diety wegańskiej

Naukowe fakty obalające mity na temat diety roślinnej

  • ISBN: 978-83-8272-013-6;
  • Cena katalogowa: 149.90 zł;
  • Ilość stron: 640;
  • Oprawa: twarda;
  • Format: 16,5 cm x 24 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2022;
  • Nr wydania: I;
Natalia Paszko
Natalia Paszko
10
0

Dieta wegetariańska i dieta wegańska – na czym polega?

Chcesz zmienić sposób odżywiania i spróbować diety wegetariańskiej czy roślinnej? Nie wiesz jednak od czego zacząć? Dzięki tej książce w końcu rozwiejesz wszystkie wątpliwości dotyczące zdrowej diety wegańskiej. Autor, weganin, ceniony dietetyk i promotor zdrowego odżywiania, wyjaśnia, na czym polega dieta wegańska. Wykluczając mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, czerpiesz energię z warzyw i owoców. A także orzechów, olejów roślinnych w tym lnianego i z alg, nasion oraz roślin strączkowych. Z książki dowiesz się, jak je prawidłowo zbilansować. I dostarczyć organizmowi białek, żelaza, wapnia, witamin oraz minerałów. Wprowadzając produkty fermentowane, bogate w naturalne probiotyki, zadbasz o zdrowy mikrobiom jelitowy. Z pewnością pomoże ci w tym piramida żywieniowa w diecie wegańskiej. A przytoczone tu kliniczne badania naukowe utwierdzą cię tylko w przekonaniu, że zbilansowana dieta wegańska to źródło zdrowia i odpowiednia dieta na odporność.

Biblia diety wegańskiej to jedyne tak rzetelne źródło wiedzy na temat diety roślinnej

W tej książce autor obala mity związane z dietą wegańską. Przytacza szereg badań klinicznych i naukowych. Dzięki, którym przekonasz się, że prawidłowo przygotowany jadłospis diety wegańskiej jest źródłem, zdrowia, energii i witalności. Porównuje wyniki badań potwierdzające skuteczność weganizmu z wynikami osób na diecie mieszanej. Odkryjesz, jakie produkty bogate są w białka, witaminy z grupy B, witaminę D i mikroelementy, takie jak żelazo, cynk czy selen. A także w jaki sposób dostarczyć organizmowi witaminy B12. Poznasz wartościowe alternatywy roślinnych produktów zawierających te składniki. Autor ujawni ci w końcu prawdę o zdrowych właściwościach soi i produktów sojowych. Wyjaśni też, jak przejść na dietę wegańską. Jak prawidłowo ją zbilansować. I jakie naturalne probiotyki spożywać, by zadbać o zdrowy mikrobiom jelitowy.

Naturalne probiotyki w diecie roślinnej

dieta wegańska

Autor uświadamia, że każda osoba powinna mieć indywidualnie dobrany jadłospis, bez względu na rodzaj diety. Ponieważ zdrowe odżywianie zależy od twojego stylu życia, aktywności fizycznej, skłonności do chorób czy dolegliwości. Dieta wegańska wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, wędlin, nabiału, a także jajek i miodu. Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso? Doskonałe jego zamienniki to: tofu, rośliny strączkowe, oleje roślinne, produkty na bazie soi, ryżu, migdałów czy kokosa. Obecnie w wielu sklepach można znaleźć jogurty, sery, śmietanę i mleko pochodzenia roślinnego. Można je również samodzielnie przygotować w domu. Fundamentem diety roślinnej są jednak różnorodne warzywa i owoce. Mleko sojowe, zielone warzywa liściaste, produkty zbożowe i rośliny strączkowe są bogate w wapń oraz żelazo. A włączenie do diety nasion lnu, olejów roślinnych, np. oleju lnianego i z alg. A także orzechów włoskich czy nasion chia, dostarczą ci nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności EPA i DHA.

Zbilansowana dieta wegańska to dobra dieta na odporność, a także odpowiednia dieta dla sportowców

Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska czy roślinna stanowi wspaniałą alternatywę dla diety mięsnej i mieszanej. Przekonują o tym liczne badania kliniczne zamieszczone w tym poradniku. A także rzetelne analizy, które przeprowadzono w Wielkiej Brytanii na dość szerokiej grupie osób. Dzięki nim dowiesz się, że weganie mieli więcej przyswojonych składników odżywczych niż osoby spożywające mięso. Wielu wyczynowych sportowców, takich jak ultra maratończycy Brendan Brazier czy Scott Jurek, lekkoatleta Carl Lewis, a także światowej sławy tenisistki Venus i Serena Williams udowadniają, że dieta wegańska może być stosowana również przy ekstremalnej aktywności fizycznej. Zapewniając przy tym wszystkie niezbędne wartości odżywcze dla organizmu.

Odkryj piramidę żywieniową przy diecie wegańskiej stosując dietę na odporność

W książce autor zamieszcza porady, jak przejść na dietę wegańską i prawidłowo bilansować posiłki. Wyjaśnia, że piramida żywieniowa w diecie roślinnej jest niezwykle bogata i urozmaicona. Obfituje nie tylko w produkty zbożowe, warzywa i owoce. Ale również w zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy awokado, orzechy, nasiona. Rośliny strączkowe, jak również naturalne probiotyki. Taka różnorodność jest niezwykle istotna dla zdrowego mikrobiomu jelitowego. W książce znajdziesz instrukcje, w jakich proporcjach łączyć te produkty. Aby dzienny bilans zapotrzebowania na białka, tłuszcze, wapń, witaminy i minerały był na odpowiednim poziomie. Zyskasz w końcu fachową wiedzę oraz informacje, dzięki którym zadbasz o zdrowie z dietą roślinną.

Dieta wegańska dla zachowania zdrowia

 

Patroni:

  • patronat Sztukater
  • fit.pl
ZAPISZ SIĘ