Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie

5-etapowy program zdrowego odżywiania, który pobudzi naturalne zdolności regeneracyjne organizmu i zapewni psychiczną równowagę

  • ISBN: 978-83-8168-972-4;
  • Cena katalogowa: 69.60 zł;
  • Ilość stron: 264;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 x 24,0;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
  • Nr wydania: I;
Mariusz Golak
Magdalena Kuźmiuk
0
0

Odkryj zalety diety ajurwedyjskiej i wykorzystaj ją do poprawy swojego zdrowia

Ajurweda powszechnie uznawana jest za najstarszą kompleksową i usystematyzowaną metodę leczenia. Nic dziwnego, że zyskała miano „matki wszelkiego uzdrawiania”. Co ciekawe, ta starożytna terapia naturalna miała niebagatelny wpływ między innymi na Hipokratesa. A położył on przecież podwaliny pod współczesną medycynę, nie tylko naturalną. Według lekarzy ajurwedyjskich o dobrym samopoczuciu decyduje właściwe odżywianie. Dlatego tak ważną rolę w procesie poprawy lub utrzymania zdrowia odgrywa dieta. Książka ta dostarcza wszechstronnej wiedzy na temat diety ajurwedyjskiej. To nie tylko skuteczna dieta oczyszczająca, ale też dieta na odporność czy przeciwzapalna. Publikacja ułatwia też dopasowanie stylu życia do odwiecznego rytmu natury, by łatwiej radzić sobie z powszechnymi chorobami. Znaleźć w niej można kilkadziesiąt prostych przepisów na smaczne i szybkie do wykonania potrawy. Są też listy zakupów i wskazówki dotyczące wprowadzenia zasad ajurwedy. Łatwo wprowadzisz je do swojej kuchni. Przy okazji możesz wykonać test na dosze. Bez niego niemożliwe będzie skomponowanie zdrowego jadłospisu. A gdy komuś zabraknie kulinarnej weny, otrzyma gotowy plan posiłków na cały tydzień.

Zioła i przyprawy. Dieta ajurwedyjska.
Dieta ajurwedyjska chętnie korzysta z ziół i przypraw. Fot. Depositphotos

Zdrowe odżywianie kluczem do pokonania wielu chorób

Książka ta powstała z potrzeby uproszczenia zasad medycyny naturalnej i przystosowania jej do szybkiego stylu życia współczesnej rodziny. Jednak jej fundament stanowią reguły niezmienne od tysięcy lat. Wśród nich na czoło wysuwają się – przekonanie, że człowiek jest integralną częścią naturalnego świata, i wiara w uzdrawiającą moc jedzenia. Choć ajurweda jest złożonym systemem, tym niemniej opiera się na prostej równowadze pięciu elementów natury – przestrzeni, powietrza, ognia, wody i ziemi. Przewaga poszczególnych elementów decyduje o rodzaju doszy każdego człowieka. Generalnie reprezentujemy jedną z trzech doszy: pitta, wata i kapha. Dla każdej z nich zalecane są określone produkty żywnościowe i potrawy. Brak równowagi doszy przyczynia się do chorób. W książce można znaleźć prosty test na dosze. Umożliwi on określenie rodzaju własnej doszy. Dzięki temu bez trudu będzie można dopasować zasady zdrowego odżywiania do indywidualnych potrzeb.

Chcesz wzmocnić swoją odporność, a może potrzebujesz oczyszczania organizmu?

Pestki dyni wspomagają oczyszczanie organizmu. Podobnie kolendra. Z kolei lassi (napój na bazie jogurtu) podwyższa naturalną odporność. Lista produktów żywnościowych o uzdrawiających właściwościach nie ma końca. Wystarczy tylko je odpowiednio użyć. Jak to zrobić? Po pierwsze, należy je dopasować do rodzaju swojej doszy. Po drugie, powinno się zadbać o równowagę sześciu smaków (słodkiego, kwaśnego, słonego, ostrego, cierpkiego i gorzkiego). Są one jednym z fundamentów diety ajurwedyjskiej i zdrowego odżywiania. Wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Każda potrawa musi je więc zawierać. Dlatego tak istotna jest świadomość dotycząca kulinarnych wyborów. Czasami wystarczy szczypta przypraw lub dodatkowe warzywo, by obudzić uzdrawiającą moc jedzenia. To właśnie detale decydują, że dieta ajurwedyjska staje się jednocześnie dietą przeciwzapalną, oczyszczającą lub na odporność. Przy okazji, stosując zasadę sześciu smaków, można zrezygnować z męczącego liczenia kalorii i proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów. Pełnowartościowy posiłek uwzględniający wszystkie sześć smaków sprawia, że ciało będzie w pełni odżywione. Gdy będziesz syty, automatycznie zmniejszy się twoje łaknienie.

Owoce na stole. Soki owocowe. Dieta ajurwedyjska.
Ważną część diety ajurwedyjskiej stanowią owoce. Fot. Depositphotos

Smaczna i prosta… terapia naturalna

W prezentowanych przepisach znaleźć można prawdziwe bogactwo smaków, kolorów, tekstur i aromatów. Sprawią one, że gotowanie stanie się przygodą, a jedzenie – prawdziwą przyjemnością. Wszystkie przepisy zostały przejrzyście uporządkowane według posiłków i rodzajów żywności. Są tu: śniadania, obiady, kolacje, słodkie przekąski, a także toniki i herbaty, sosy i pasty. W każdym rozdziale pojawiają się one w porządku zgodnym z porą roku. Aby zachować prostotę, większość przepisów wykorzystuje tylko pięć lub mniej głównych składników. Zawierają one również wskazówki, które pozwolą dostosować je do odpowiedniej doszy. Każdy z przepisów posiada również specjalne oznakowanie. Pomoże ono szybko zidentyfikować to, czego w danej chwili szukasz, np. danie o szczególnych właściwościach leczniczych, jednogarnkowe czy możliwe do przyrządzenia maksymalnie w 30 minut.

Ajurweda – powrót do korzeni

Ajurweda jest w praktyce sztuką mądrego życia. Dokonując świadomych i przemyślanych wyborów, zyskujemy szansę na utrzymanie zdrowia przez długie lata. Przecież, zgodnie z pierwotnym znaczeniem słów: ajur – życie i weda – nauka, ajurweda oznacza naukę życia. Dodać trzeba – dobrego i spełnionego życia. Czerpiąc z dobrodziejstw medycyny naturalnej, ajurweda podtrzymuje naszą zdolność do samouzdrawiania. Wystarczy ją tylko aktywować. Jak? Stosując dietę ajurwedyjską i zasady zdrowego odżywiania. Dzięki tej prostej terapii naturalnej zbudujesz zdrowe tkanki, zwiększysz wewnętrzną energię, przyspieszysz oczyszczanie organizmu i podniesiesz sprawność umysłową. Pamiętaj, że to nie tylko skuteczna dieta oczyszczająca. Doskonale sprawdza się ona również jako dieta na odporność czy też przeciwzapalna.

Obudź w sobie moc naturalnego samouzdrawiania!

 

Patroni:

  • fit.pl
ZAPISZ SIĘ