Dieta trzustkowa – dietą przeciwzapalną? Jak dbać o trzustkę
Według statystyk już 3500 Polaków zapada na choroby układu pokarmowego, w tym choroby trzustki. Z czego niestety znaczny procent umiera. Coraz więcej osób zmaga się z przewlekłym zapaleniem trzustki, ostrym zapaleniem trzustki czy też rakiem trzustki. Chora trzustka najczęściej jest efektem rozwijającego się stanu zapalnego w układzie trawiennym i słabej odporności. Zapewne każdy z nas słyszał, jak kilka lat temu znana i uwielbiana aktorka, Anna Przybylska zmarła przedwcześnie na raka trzustki. Było to dla nas wszystkich wielkim zaskoczeniem. Dopiero po tym fakcie zaczęto mówić głośno o chorobach układu pokarmowego. Jak również profilaktyce i regularnym kontrolowaniu stanu trzustki. A także wspomaganiu jej pracy i wspieraniu jej dietą na odporność. Odpowiednia dieta przeciwzapalna – dieta trzustkowa prawidłowo wpływa nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i eliminację chorób układu pokarmowego. Pozwoli ci wzmocnić pracę twojej trzustki, wesprzeć ją po przewlekłym lub ostrym zapaleniu bądź operacji trzustki.
Dieta przeciwzapalna na wzmocnienie odporności i choroby układu pokarmowego
Jeśli czujesz, że podupadasz na zdrowiu, a twoja trzustka nie działa prawidłowo zastosuj dietę trzustkową. Pomoże ci ona nie tylko w przewlekłym czy ostrym zapaleniu trzustki. Ale także, jeśli jesteś po operacji trzustki. Dieta w stanach zapalnych i chorobach układu trawiennego jest zalecana przez autorów tej książki. Jest jednym z głównych czynników decydujących o kondycji twojej trzustki. Kiedy chory dowiaduje się o chorobie trzustki otrzymuje zazwyczaj niezliczoną ilość zakazów i ograniczeń. Rzadko kiedy mające swoje uzasadnienie naukowe. Dodatkowo wywołują w nim poczucie niepewności. Niestety dolegliwości przy chorobach trzustki mogą być różnorodne i bardzo bolesne. Diagnozie, oprócz przygnębienia, często towarzyszy też strach, że życie całkowicie się zmieni. A chory nie będzie mógł jeść i pić tego, co dotychczas. Żeby odzyskać zdrowie zmiana diety i zdrowe odżywianie to często jedyne wyjście. Wpłynie ona korzystnie na regenerację twojej trzustki, wesprze jej pracę. A także pozwoli na wzmocnienie odporności i wzmocni układ trawienny.
Dieta trzustkowa – co jeść, a czego unikać w chorobach trzustki?
Autorzy, znani lekarze, dietetycy i nauczyciele żywienia wyjaśniają co jest zdrowe dla twojej trzustki. Co powinieneś jeść, a czego unikać. Prezentują dietę trzustkową na stany zapalne i wzmocnienie odporności. Która zawiera wysokoenergetyczne przekąski, pożywne zupy i proste dania główne. Niezwykle proste do samodzielnego przygotowania. Podpowiadają, jak w łatwy sposób stworzyć wartościowe posiłki wzmacniające odporność i układ trawienny. Dodatkowo ujawniają nowe odkrycia medycyny żywieniowej. I podpowiadają, jak złagodzić objawy tej choroby za pomocą indywidualnego jadłospisu. Oferują ponad 130 przepisów na dobrze tolerowane dania. Dzięki, którym udowadniają, że jedzenie w chorobach trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem. Pod każdym przepisem zamieszczają dodatkowo wymiennik węglowodanowy (WW) oraz jednostki lipazy. Pozwalające obliczyć potrzebną ilość preparatu enzymowego.
Co jest zdrowe dla trzustki i układu pokarmowego?
Z tego praktycznego poradnika, który jest jednocześnie książką kucharską, dowiesz się, jaką zastosować dietę, aby zregenerować trzustkę. A także kiedy masz problemy z trzustką. Co możesz jeść, aby jedzenie nie było dla ciebie problemem, a przyjemnością. Jakie dania są odpowiednie, a których powinieneś unikać. Autorzy wyjaśniają, dlaczego „ciepłe potrawy” są łagodniejsze i łatwiejsze do strawienia. Oraz udzielają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez osoby zmagające się z problemami trzustki.