Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać. 130 przepisów na dania, które wzmocnią Twoją trzustkę - Okładka książki

Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać. 130 przepisów na dania, które wzmocnią Twoją trzustkę

  • ISBN: 978-83-8168-650-1;
  • Cena katalogowa: 59.50 zł;
  • Ilość stron: 132;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2021;
Natalia Paszko
Natalia Paszko
0
0

Jak dbać o trzustkę?

Niestety według statystyk już 3500 Polaków każdego roku umiera i zapada na choroby trzustki. Coraz więcej osób zmaga się z przewlekłym zapaleniem trzustki, ostrym zapaleniem trzustki czy też rakiem trzustki. Chora trzustka najczęściej jest efektem rozwijającego się stanu zapalnego w układzie trawiennym i słabej odporności. Każdy z nas pewnie słyszał, jak parę lat temu znana i uwielbiana aktorka – Anna Przybylska, która podbiła serca widzów, zmarła przedwcześnie na raka trzustki. Było to dla wszystkich wielkim zaskoczeniem. I dopiero po tym fakcie zrobiło się głośno o profilaktyce i regularnym kontrolowaniu stanu trzustki, a także wspomaganiu jej pracy.

Jaka dieta na problemy z trzustką?

Jeśli chciałbyś wzmocnić pracę swojej trzustki, ponieważ czujesz, że nie działa prawidłowo, albo też zmagasz się z przewlekłym lub ostrym zapaleniem trzustki, a może jesteś po operacji trzustki, wskazane jest, abyś zastosował dietę trzustkową. Dieta w chorobach trzustki jest jednym z głównych czynników decydujących o kondycji Twojej trzustki. Kiedy dowiadujemy się o chorobie trzustki, musimy się zmagać z zazwyczaj z niezliczoną ilością zakazów i ograniczeń, które rzadko mają uzasadnienie naukowe. Dodatkowo wywołują w nas poczucie niepewności. Dolegliwości przy chorobach trzustki mogą być różnorodne i bardzo bolesne. Diagnozie, oprócz przygnębienia, często towarzyszy też strach, że życie całkowicie się zmieni, a my nie będziemy mogli jeść i pić tego, co dotychczas. Jednak konsekwentna zmiana diety i zdrowe odżywianie to często jedyne wyjście, aby zregenerować Twoją trzustkę, wspomagając jej pracę, a także wzmocnić układ trawienny i zwiększyć odporność.

Prawidłowe jedzenie w chorobach trzustki

Autorzy – lekarze, dietetycy i nauczyciele żywienia – wyjaśniają w tym przewodniku, co jest zdrowe dla trzustki, i co powinnyśmy jeść, a czego unikać. Prezentują wysokoenergetyczne przekąski, pożywne zupy i proste dania główne. Podpowiadają, jak w łatwy sposób przygotować wartościowe posiłki. Przy okazji przedstawiają nowe odkrycia medycyny żywieniowej i wyjaśniają, jak złagodzić objawy za pomocą indywidualnego jadłospisu. Oferują ponad 130 przepisów na dobrze tolerowane dania, dzięki, którym udowadniają, że jedzenie w chorobach trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem. Pod każdym przepisem zamieszczają dodatkowo wymiennik węglowodanowy (WW) oraz jednostki lipazy, które pozwalają obliczyć potrzebną ilość preparatu enzymowego.

Co jest zdrowe dla trzustki?

Z tej rzetelnej książki, która jest niezwykle pomocnym przewodnikiem, a jednocześnie książką kucharską, dowiesz się, jaką zastosować dietę w celu regeneracji trzustki, a także kiedy masz problemy z trzustką. Co możesz jeść, aby żywienie nie było dla Ciebie problemem, a przyjemnością. Jakie dania są odpowiednie, a których powinieneś unikać. Autorzy wyjaśniają, dlaczego „ciepłe potrawy” są łagodniejsze i łatwiejsze do strawienia. A także udzielają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Najlepsza dieta, która zregeneruje i zadba o Twoją trzustkę

ZAPISZ SIĘ