Toksyczne szczawiany – pułapka superfoods - Okładka książki

Toksyczne szczawiany – pułapka superfoods

Jak zapobiec nadmiernej ilości szczawianów w organizmie, aby poprawić funkcjonowanie ciała i mózgu

  • ISBN: 978-83-8272-717-3;
  • Cena katalogowa: 84.80 zł;
  • Ilość stron: 416;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 16,5 cm x 24 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2024;
  • Nr wydania: I;
Mariusz Golak
Paweł Uklejski
15
0

Podwyższony poziom szczawianów wapnia w moczu – zagrożenia dla zdrowia i program oczyszczania organizmu

Uwielbiasz szpinak, szczaw, buraki lub rabarbar? Jesteś miłośnikiem zielonej herbaty? Uważaj! Wbrew pozorom dieta roślinna kryje wiele niebezpieczeństw dla zdrowia. Szczególnie groźne są produkty zawierające szczawiany. Dlaczego? Mogą być przyczyną wielu poważnych schorzeń. Bóle stawów, choroby jelit czy kamienie nerkowe to tylko niektóre dolegliwości powodowane przez szczawiany. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby oczyszczania organizmu z tych toksycznych związków. Poznasz je, sięgając po tę książkę. Jednak nie tylko dowiesz się z niej, jak usunąć szczawiany z organizmu. Zyskasz też wiedzę na temat objawów i przyczyn kamicy nerkowej. Nauczysz się także komponować dietę, by uniknąć obciążenia organizmu szczawianami i zadbać o zdrowe kości. Wykorzystując tę wiedzę w praktyce, poprawisz wyniki badania poziomu szczawianów wapnia w moczu.

Szczawiany to nie tylko przyczyna kamicy nerkowej

Wiele popularnych produktów spożywczych zawiera naturalne toksyny zwane kwasem szczawiowym. Niekiedy są one określane mianem soli szczawianowych lub kryształów szczawianu. Niezależnie od nazewnictwa w nadmiarze szkodzą. Rezygnując z żywności o wysokiej zawartości szczawianów, wiele osób odczuło pozytywną zmianę. Wśród nich byli np. zmagający się z niedoczynnością tarczycy, przewlekłym bólem stawów i chronicznym zmęczeniem. Dieta o niskiej zawartości szczawianów poprawiła ich sen, dodała energii i zwiększyła koncentrację. Korzystnie wpłynęła też na zdrowe kości. W dłuższej perspektywie unikanie szczawianów może zapobiec zapaleniu stawów i osteoporozie. Dodatkowo spowolni proces starzenia się, a nawet uspokoi nadreaktywny układ odpornościowy. Dlaczego tak się dzieje? Otóż szczawiany m.in. zaburzają trawienie, przyczyniając się do chorób jelit. Poza tym powodują stany zapalne stawów, przewlekłe alergie skórne, mgłę mózgową oraz problemy psychiczne. Do tego są przyczyną kamicy nerkowej. Ponad 80% bolesnych kamieni nerkowych powstaje właśnie ze szczawianów. Te z kolei w dużej mierze pochodzą ze spożywanej żywności. Korzyści płynące ze zmienionej diety i oczyszczania organizmu często widoczne są już po dwóch tygodniach.

Zbyt wiele szczawianów wapnia w moczu? Kiedy wskazane jest oczyszczanie organizmu

Książka ta jest owocem analizy najnowszych badań naukowych i opracowań medycznych. W jej I części znajdziesz odpowiedzi na pytania, czym są szczawiany i gdzie występują. Poznasz fakty na ich temat i zrozumiesz, co spowodowało wzrost spożycia szczawianów w ostatnich dziesięcioleciach. Wreszcie – dowiesz się, w jaki sposób szczawiany powodują problemy zdrowotne. Dodatkowo nauczysz się samodzielnie dostrzegać objawy przeciążenia organizmu szczawianami.

Z kolei w części 2 znajdziesz wskazówki, jak stosować zdrową dietę o niskiej zawartości szczawianów. Otrzymasz również sugestie dotyczące suplementacji minerałów i witamin z grupy B. Oprócz tego są tam testy ryzyka i objawów. Dzięki nim ocenisz skalę problemu. Na pewno pomocne będą także tabele żywności o wysokiej zawartości szczawianów i alternatywy o niskiej zawartości szczawianów. Uzbrojony w te informacje będziesz pewny swoich wyborów żywieniowych.

Dieta + oczyszczanie nerek = zdrowie

Kluczem do zdrowia jest wiedza na temat tego, co jemy i w jakich ilościach. Liczy się także wybieranie produktów spożywczych, które nie wywołują przewlekłych problemów zdrowotnych. W praktyce łatwo jest wybrać rzepę i kalafior zamiast ziemniaków, wypróbować pestki dyni lub ser zamiast migdałów i orzeszków ziemnych lub użyć sałaty rzymskiej bądź rukoli w miejsce szpinaku lub mieszanki warzyw. Jeśli dodać do tego systematyczne oczyszczanie nerek, zyskamy szansę na powrót do zdrowia. Tego typu zmiany są w zasięgu każdego. Jednak zmniejszenie spożycia szczawianów to tylko pierwszy krok. Jeśli doświadczasz problemów zdrowotnych związanych ze szczawianami, cofnięcie szkód spowodowanych nimi nie jest procesem natychmiastowym. Po początkowej poprawie objawy mogą powrócić. Nie dziw się. Przecież szczawiany gromadziły się w twoim organizmie przez lata, a nawet dziesięciolecia. Tego, jak poradzić sobie z ewentualnym zaostrzeniem objawów, również dowiesz się z tej książki.

Jak usunąć szczawiany z organizmu – skorzystaj z praktycznych informacji

Moda na zdrowy styl życia zatacza coraz szersze kręgi. Staramy się unikać stresu i jak najczęściej korzystać z dobrodziejstw aktywności fizycznej. Wybieramy też produkty, które służą naszemu ciału, odżywiając go i dodając energii. Niestety, przy okazji padamy ofiarą wielu dietetycznych mitów. Jeden z nich dotyczy „zdrowej żywności”, która tak naprawdę w wielu przypadkach tylko potęguje nasze dolegliwości. Sięgając po nią, zamiast cieszyć się zdrowiem, narzekamy na bóle stawów, borykamy się z chorobami jelit czy też mamy kłopoty z kamieniami nerkowymi. Zapełniając swoje lodówki kolejnymi superfoods, nie zapominajmy, że zawarte w nich szczawiany nie służą zdrowiu. Spożywanie ich w dużych ilościach jest bowiem szkodliwe. Jeśli chcesz zachować zdrowie na długie lata, lepiej unikaj szczawianów. Jeśli jesteś już chory, naucz się je usuwać z organizmu. Wystarczy skorzystać ze wskazówek zawartych w tej książce, by wiedzieć, jak to zrobić.

Jak usunąć szczawiany z organizmu, przyczynę wielu poważnych chorób i dolegliwości

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ