Alergie pokarmowe we współczesnym świecie to już epidemia?
Alergie pokarmowe – obok nowotworów, chorób układów oddechowego i krążenia – zaliczane są dziś do najczęściej występujących schorzeń cywilizacyjnych. Mówi się nawet o epidemii alergii pokarmowych. Czym właściwie jest ten rodzaj choroby układu pokarmowego? Mówiąc najprościej, alergia to przesadna reakcja układu odpornościowego na obcą substancję, która powinna – w normalnych okolicznościach – być dobrze tolerowana. Reakcje alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na szybko postępującej, ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją. Eksperci szacują się, że alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój tej choroby układu pokarmowego wpływają również czynniki środowiskowe. To przede wszystkim styl życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najbardziej powszechne alergeny pokarmowe, które powodują stan zapalny układu trawiennego:
- orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie i makadamia),
- mleko,
- jaja,
- soja,
- pszenica,
- ryby,
- skorupiaki,
- nasiona.
Czy wiesz, że immunoterapia doustna i podjęzykowa to alternatywa dla diet eliminacyjnych i leków?
Marzysz o tym, by latem móc cieszyć się smakiem i aromatem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Okazjonalne wypicie kawy z mlekiem powoduje męczącą biegunkę? Jeśli ty również cierpisz z powodu alergii pokarmowej, ta książka jest dla ciebie! Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy, którą dzieli się z tobą Autorka, będziesz mógł przezwyciężyć alergie pokarmowe. Bez diety eliminacyjnej, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami! Doktor Sakina Shikari Bajowala ma dla ciebie alternatywę.
W książce prezentuje bezbolesny, bezpieczny i skuteczny, potwierdzony naukowymi badaniami sposób na pozbycie się alergii i nietolerancji pokarmowych na różne pokarmy i produkty spożywcze. To zyskująca popularność immunoterapia podjęzykowa (SLIT) i doustna (OIT). Metoda polega na zjadaniu lub podawaniu pacjentowi podjęzykowo stopniowo zwiększanej ilości alergenu pokarmowego lub jego ekstraktu w postaci kropelek. Aż pacjent będzie w stanie spożyć pełną dawkę bez reakcji alergicznej. A co za tym idzie – pozbyć się stanu zapalnego, wzmocnić odporność i wrócić do zdrowia!
Immunoterapia doustna i podjęzykowa – twoje kompendium wiedzy o odczulaniu
Autorka poprowadzi cię krok po kroku przez każdy etap immunoterapii doustnej i podjęzykowej. A także wyjaśni, na czym polega ten proces i kto może skorzystać z tej metody. W książce opisuje również, jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie lekarskim jeszcze przed rozpoczęciem odczulania, czego możesz na niej oczekiwać i jakie badania wykonać. Lekarka podkreśla, jak ważne jest opracowanie indywidualnego planu leczenia. Dzięki jej wskazówkom, będziesz wiedział, jak bezpiecznie stosować nowatorskie odczulanie w przypadku alergii pokarmowych. Autorka podpowie ci także, jak zadbać o swój mikrobiom jelitowy, który jest bardzo ważny w procesie pozbywania się stanu zapalnego. Dr Sakina Shikari Bajowala oddaje w twoje ręce kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym. Już teraz zadbaj o swój układ trawienny. Zyska na tym nie tylko twój mikrobiom jelitowy, ale również odporność!