Ryby w zdrowej diecie

Jak wykorzystać właściwości odżywcze ryb, by poprawić stan zdrowia – najnowsze badania naukowe

  • ISBN: 978-83-8272-457-8;
  • Cena katalogowa: 44.40 zł;
  • Ilość stron: 200;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2023;
  • Nr wydania: I;
Mariusz Golak
Paweł Uklejski
0
0

Jakie ryby jeść, aby ustrzec się wielu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia

Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Co więcej, zwiększenie liczby porcji do 2-4 tygodniowo może dodatkowo obniżyć to ryzyko nawet do 12%. O wartości odżywczej ryb i owoców morza nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, zwykle nasza wiedza na tym się kończy. Nie wiemy, jakie ryby jeść z korzyścią dla zdrowia. Nie potrafimy wybrać między tłustymi a chudymi rybami. Właściwe przygotowanie ryb również nastręcza nam trudności. W efekcie nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich prozdrowotnego potencjału. W książce tej znajdziesz informacje na temat korzyści płynących z włączenia ryb do jadłospisu. Bazują one na wynikach najnowszych badań naukowych, często autorstwa uznanych autorytetów medycznych. Autorka szczegółowo opisuje rolę ryb w codziennym menu i wyjaśnia, jak poszczególne techniki obróbki wpływają na ich wartości odżywcze. Oprócz wielu praktycznych wskazówek w książce znajdują się też przepisy na ryby.

Surowa ryba leżąca na drewnianej krajalnicy. Wokoło niej plasterki cytryny, ząbki czosnku i oliwa.
Ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Fot. Depositphotos

Ryby to nie tylko źródło kwasów omega-3

Naukowcy przekonują, że nasza codzienna dieta ma bezpośredni związek między innymi z zapadalnością na choroby układu krążenia. W niektórych przypadkach może wywoływać lub obniżać stany zapalne. Reguluje gospodarkę hormonalną, wpływa na pracę jelit oraz ma związek ze zdrowiem psychicznym. Zresztą lista możliwych związków między jadłospisem a jakością naszego życia jest bardzo długa. Nic dziwnego. Żywność stanowi bowiem mieszaninę wielu składników odżywczych. Białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały oddziałują na nasz organizm. Szczególną rolę w tym procesie odgrywają składniki odżywcze zawarte w rybach. Jak udowadnia Autorka, ryby stanowią ważny element dobrze zbilansowanej diety. Na przykład tłuste morskie gatunki ryb są bogatym źródłem kwasów omega-3. Pomagają one zachować prawidłowy poziom cholesterolu. Tym samym obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Mało kto wie, że ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, a także fosforu i jodu. Witamina D pozytywnie wpływa na wiązanie wapnia w kościach, a fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów. To tylko kilka przykładów pozytywnego wpływu na zdrowie diety opartej na rybach.

Trzy surowe ryby leżące na stole równolegle do siebie.
Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Fot. Depositphotos

Skuteczna dieta przeciwzapalna

Co jeszcze można znaleźć w tej książce? Autorka charakteryzuje różne typy diet, w których ważną rolę odgrywają ryby. Omawia zalety między innymi diety śródziemnomorskiej, skandynawskiej i japońskiej. Dokładnie też analizuje wartości odżywcze ryb i podaje zapotrzebowanie na każdy z mikro- i makroelementów, które zawierają. Sięgający po tę publikację czytelnik otrzymuje wiele praktycznych wskazówek. Na przykład, które gatunki ryb są najlepszym źródłem kwasów omega 3. Będzie wiedział również, po które przepisy na ryby sięgnąć, by zmniejszyć ryzyko nowotworów lub cukrzycy, ustabilizować poziom cholesterolu lub złagodzić stany zapalne. Trzeba bowiem pamiętać, że ryby są ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej.

Dwie surowe ryby z cytryną i listkami świeżych ziół leżące na patelni i przygotowanie do grillowania.
Wartość odżywcza ryb, podobnie jak i innych pokarmów pochodzenia naturalnego, w dużej mierze zależy od sposobu ich przygotowania. Fot. Depositphotos

Ryby w kuchni – o czym należy wiedzieć

Wartość odżywcza ryb, podobnie jak i innych pokarmów pochodzenia naturalnego, w dużej mierze zależy od sposobu ich przygotowania. Kluczowe znaczenie mają zabiegi kulinarne, jakim zostały poddane, zanim trafiły na talerz. Z książki tej dowiesz się, jak sposób konserwacji i obróbka ryby wpływają na jej wartość odżywczą. Będziesz wiedział, dlaczego nie powinno się ryb smażyć i które techniki podwyższają zawartość białka. Poznasz proste sposoby na zwiększenie zawartości witamin i minerałów w przygotowywanych potrawach. Każda z ryb dostępnych w naszych sklepach została szczegółowo opisana pod kątem przydatności w kuchni. Na pewno będzie to pomocne, gdy szukać będziesz odpowiedniego dla siebie przepisu na rybę.

Jakie ryby jeść, by zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ