Jak wzmocnić odporność w prosty i naturalny sposób
Pandemia koronawirusa uświadomiła nam, jak bardzo ważna jest dbałość o odporność organizmu. Bez niej jesteśmy narażeni na nieustanne ataki ze strony bakterii i wirusów. Wywołują one stany zapalne i wiele chorób. Tym samym stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Aby nasz układ immunologiczny był zawsze sprawny, należy o niego odpowiednio dbać. Jak wzmocnić odporność? Czy zdrowe odżywianie i sposoby na stres wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszych komórek? Jak skomponować skuteczną dietę na odporność lub przeciwzapalną? Czy da się wspomóc mikrobiom jelitowy dietą? Jak ważna dla wzmocnienia odporności organizmu jest aktywność fizyczna? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących zdrowia można znaleźć w niniejszej książce. Udziela ich czworo uznanych lekarzy, specjalistów ds. zdrowego odżywiania. Oprócz przystępnych porad i praktycznych wskazówek książka zawiera również 50 przepisów na smaczne i zdrowe potrawy. Dzięki nim zatroszczysz się nie tylko o swoje zdrowie, ale także bliskich ci osób.
Dieta na odporność – zmień styl życia, by cieszyć się zdrowiem przez długie lata
Toksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do organizmu. Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu immunologicznego. Toksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do organizmu. Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu immunologicznego. Gdy jest zdrowy i silny, rzadziej chorujemy. Niestety, istnieje wiele czynników, które go osłabiają. W książce tej znajdziesz przystępnie opisane zasady działania układu odpornościowego i mechanizmy służące wzmocnieniu odporności. Znając je, łatwiej będziesz mógł zapobiec chorobom. Autorzy często posiłkują się wynikami najnowszych badań naukowych. Dzięki nim poznasz między innymi związki między wagą ciała a odpornością organizmu. Dowiesz się też, dlaczego spermidyna została wytypowana jako kandydat do walki z koronawirusem. Głównym orężem w walce z chorobami są przede wszystkim zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Wartościowe jedzenie, suplementy diety i preparaty wzmacniające organizm wpływają korzystnie na układ immunologiczny. Dostarczają komórkom obronnym odpowiedniej ilości białka i innych składników odżywczych. Oprócz tego są w nich niezbędne witaminy i minerały – między innymi witamina C, naturalne probiotyki, cynk, selen, magnez i wiele innych. Nie można zapomnieć także o witaminie D traktowanej jako suplement diety.
Mikroskładniki dla maksymalnych korzyści
Choć podstawą diety wzmacniającej organizm są niezmiennie tłuszcze, białka i węglowodany (w odpowiednich proporcjach), to nie może w niej zabraknąć także mikroskładników. Jednym z najważniejszych preparatów wzmacniających organizm jest witamina C. Mobilizuje ona siły obronne i przyspiesza usuwanie stanów zapalnych. Nie można zapomnieć także o witaminie D, której niedobór obniża odporność. Jest ona w niewielkich ilościach wchłaniana z pożywienia. Dlatego w tym przypadku nie obejdzie się bez suplementów diety. Lista substancji odżywczych, których należy dostarczyć organizmowi, jest znacznie dłuższa. W książce znajdziesz obszerny opis kluczowych dla ludzkiego organizmu mikroskładników. Poznasz dzienne zapotrzebowanie na każdy z nich. Oprócz tego dowiesz się, w których produktach żywnościowych jest ich najwięcej i na czym polega ich wpływ na zdrowie.
Zdrowe odżywianie to nie wszystko
Okazuje się, że dieta na odporność czy przeciwzapalna to nie wszystko. Na nasze siły obronne duży wpływ mają również zdrowie psychiczne oraz relacje z innymi ludźmi. Nie bez znaczenia są też praktykowane sposoby na stres, a także odpowiednia dawka ruchu i snu. Układ odpornościowy nie mógłby właściwie funkcjonować również bez światła słonecznego. Decydującą rolę odgrywa tu witamina D, która syntetyzuje się w skórze pod wpływem słońca. Dlatego trzeba pamiętać o regularnej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu.
Jak odbudować mikrobiom dietą
W jelitach zachodzi wiele reakcji immunologicznych. W jelicie cienkim znajdują się komórki wytwarzające przeciwciała. Natomiast w jelicie grubym występują bakterie endogenne, które zapewniają odpowiednią mikroflorę bakteryjną. Ogółem jest tam prawie 70% wszystkich bakterii immunologicznych. Aby mógł skutecznie zwalczać infekcje i stany zapalne, mikrobiom wymaga odpowiedniej diety. Na czy ona polega? Jak dowodzą autorzy książki, musi być bogata w błonnik. Przydatne dla funkcjonowania jelit będą również naturalne probiotyki. Silny układ odpornościowy, aktywny metabolizm i dobre trawienie zapewniają warzywa i zioła zawierające substancje goryczkowe. Które z nich należą do tej grupy? Przykładowo rukola. Pozostałe znajdziesz w tej książce.
Dowiedz się, jak wzmocnić odporność bez konieczności sięgania po leki
Nasz układ odpornościowy stoi przed nie lada wyzwaniem. Przez całą dobę musi chronić przed atakami wirusów i bakterii. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wykorzystać zdrowe odżywianie w walce z powszechnymi chorobami. Poznasz najlepsze produkty spożywcze służące wzmocnieniu odporności, a także otrzymasz sprawdzone sposoby na stres. Jak udowadniają najnowsze badania, spokojniejszy umysł to zdrowsze ciało. Dodatkowo otrzymasz ponad 50 autorskich przepisów na pyszne dania. Dysponując tą wiedzą, zmienisz tryb życia z korzyścią dla swojego zdrowia i samopoczucia.