lektyny

Lektyny to białka występujące w wielu roślinach, szczególnie w nasionach, strączkach i ziarnach. Mogą one wiązać się z węglowodanami na powierzchni komórek, co może wpływać na ich funkcjonowanie. Chociaż niektóre są nieszkodliwe, inne mogą powodować stany zapalne w organizmie.

Jak lektyny wpływają na zdrowie

Dieta bogata w lektyny może nasilać objawy chorób autoimmunologicznych. Mogą bowiem prowadzić do uszkodzenia jelit, co zwiększa ryzyko przenikania toksyn do krwiobiegu. Dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, zmniejszenie spożycia lektyn może przynieść ulgę i poprawić samopoczucie.

Stosowanie diety przeciwzapalnej może pomóc zmniejszyć negatywne skutki działania lektyn. W diecie ogranicza się produkty bogate w lektyny jak fasola, groch i zboża. Zamiast nich spożywa się warzywa niskoskrobiowe, zdrowe tłuszcze i białka. Eliminacja lektyn z diety może także pomóc złagodzić przewlekłe stany zapalne.

Nasze książki dostarczą ci szczegółowych informacji o lektynach i ich wpływie na zdrowie. Znajdziesz także praktyczne porady dotyczące diety przeciwzapalnej i radzenia sobie z chorobami autoimmunologicznymi.

Toksyczne szczawiany – pułapka superfoods
Jak zapobiec nadmiernej ilości szczawianów w organizmie, aby poprawić funkcjonowanie ciała i mózgu

Zajadasz się szpinakiem lub burakami, myśląc, że dieta roślinna służy twojemu zdrowiu? Jeśli tak, jesteś w błędzie! Zawarte w nich szczawiany powodują wiele schorzeń. Bóle stawów, kamienie nerkowe i choroby jelit to tylko niektóre z nich. Stanowią też zagrożenie dla zdrowych kości. Dzięki tej książce dowiesz się, jak usunąć szczawiany z organizmu. Poznasz proste sposoby na oczyszczanie organizmu, w tym oczyszczanie nerek (szczawiany są przyczyną kamicy nerkowej). Stosując się do rad Autorki, obniżysz poziom szczawianów wapnia w moczu.

Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach
Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych

Lektyny to trujące białka, o których prawdopodobnie nie miałeś pojęcia! Są obecne w twojej codziennej diecie, ponieważ występują w popularnych warzywach, owocach, orzechach, zbożach i pestkach! Duże spożycie lektyn może powodować stany zapalne, choroby jelit, a nawet choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, zapalenie stawów, czy Hashimoto. Dowiedz się gdzie występują lektyny, w jaki sposób oddziałują na mikrobiom jelitowy, a także jak wyeliminować je z codziennej diety. Poznaj skuteczną dietę przeciwzapalną, która sprawdzi się również przy diecie wegetariańskiej.

Niebezpieczne zboża
Groźny gluten

Pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście zboże, z którego jest przygotowywane jest zdrowe dla każdego? Dzięki tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedź na to pytanie, ale będziesz mógł także przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom. Zdrowe życie bez glutenu.

ZAPISZ SIĘ