Jelita są częścią układu pokarmowego i tzw. drugim mózgiem. To w nich następuje trawienie pokarmów i wchłanianie substancji odżywczych. Flora bakteryjna jest też źródłem odporności dla całego organizmu. Jej zaburzenie przez antybiotyki, nieodpowiednią dietę, stres czy alkohol powoduje choroby jelit i całego organizmu. Do najczęstszych chorób należą nieswoiste zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespól jelita drażliwego (IBS), celiakia, zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO), nietolerancje pokarmowe i alergie.
Niestety objawy choroby jelit są tak różne, iż często utrudniają prawidłową diagnozę. Mogą to być między innymi bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, nudności, wymioty i zgaga. W zebranych tu książkach znajdziesz informacje i porady, jakie badania przeprowadzić, by uzyskać prawidłową diagnozę. Zawierają też zalecenia dietetyczne oraz gotowe plany żywieniowe dla osób zmagających się z chorobami jelit. Ponieważ, już niewielka zmiana w sposobie odżywiania i eliminacja pro zapalnych produktów, może przynieść wymierne korzyści dla flory bakteryjnej jelit. Terapie naturalne zaś oferują skuteczne środki na złagodzenie lub zwalczenie uciążliwych objawów.