FODMAP jest to rodzajem diety, która eliminuje pokarmy łatwo fermentujące w układzie trawiennym. Do fermentujących cukrów zaliczamy fruktozę występującą głównie w owocach i mięsie. Zalicza się do nich też laktoza znajdująca się w produktach mlecznych. Inna grupa są fruktany znajdujące się w pszenicy, czosnku i cebuli. Kolejną są galaktany w roślinach strączkowych oraz poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol). W tej diecie produkty o wysokiej zawartości FODMAP zastępowane są tymi, które zawierają je w minimalnej ilości.
Dietę low-FODMAP jest stosowana u pacjentów ze schorzeniami układu trawiennego. Pomaga pozbyć się bólu brzucha czy stawów, wyleczyć przewlekłe stany zapalne i wzmocnić odporność. Zebraliśmy tu poradniki napisane głównie przez lekarzy i dietetyków czy samych pacjentów. Z nich dowiesz się, jak wykorzystać dietę low-FODMAP w procesie leczenia takich chorób jak SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego). Ten sposób odżywiania przyda cie się jeśli cierpisz na IBS (zespół jelita drażliwego) czy nieswoiste zapalenie jelit. W książkach znajdziesz szczegółowe plany żywieniowe i przykładowe jadłospisy, które uwzględniają wykluczenie produktów o wysokiej zawartości FODMAPs.