Choroby

Księga zdrowia mózgu
Najlepsze metody poprawy pamięci, ostrości umysłu i zapobiegania starzeniu się mózgu

Jeśli stałeś się zapominalski, roztargniony lub masz problemy ze skupieniem się powinieneś sięgnąć po tę książkę bestsellerowych Autorów New York Timesa. Dowiesz się z niej, jak stworzyć zdrowszy mózg dzięki odpowiedniemu odżywianiu, zmianie stylu życia i gimnastyce mózgu. Zdrowy mózg przez całe życie!

szkodliwe dodatki
Nie jedz tego!
Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia

Jak jogurt, to tylko BIO. Płatki wzmocnione wapniem i witaminami, a czekolada bez cukru. Zadaj sobie jednak pytanie, dlaczego spożywając te wszystkie „zdrowe” alternatywy ludzie wciąż chorują na choroby autoimmunologiczne. A także miażdżycę, otyłość, cukrzycę typu 2 i nowotwory? Ponieważ, jak udowadnia dr Hans-Ulrich Grimm, substancje w nich zawarte skrywają najbardziej szkodliwe dodatki do żywności. Z książki dowiesz się, że margaryna z fitosterolami przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a jogurty z probiotykami wywołują stany zapalne jelit. Dzięki tej publikacji staniesz się konsumentem świadomie wybierającym zdrową żywność.

Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne
Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne
Zapobieganie, leczenie, cofanie skutków

Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona i inne schorzenia neurodegeneracyjne? Duża część chorób mózgu jest wywoływana przez stany zapalne. Dlatego też można je skutecznie leczyć stosując terapie naturalne: odpowiednie odżywianie, zdrowy tryb życia i wczesną profilaktykę. Wystarczy, że zastosujesz przedstawiony w tej książce kompleksowy program dietetyczny i ćwiczenia, a na zawsze wyeliminujesz możliwość powstania takich schorzeń w swoim organizmie. Przekonasz się, że demencja i inne choroby mózgu nie są częścią naturalnego procesu starzenia.

Cud oleju lnianego
Cud oleju lnianego
Źródło zdrowia i witalności

Tłoczony na zimno olej lniany jest prawdziwym skarbem dla zdrowia. Wiedzieli już o tym starożytni i ludowe szamanki. Dzięki informacjom z tej książki i ty będziesz mógł wykorzystać właściwości lecznicze oleju lnianego. Ten wyjątkowy olej roślinny bogaty jest w kwasy omega - 3 i omega - 6, kwasy alfa linolenowy i DHA. Uważany za cenny składnik diety. Dawkowany codziennie, jako preparat wzmacniający organizm, wyostrza umysł, wzmacnia psychikę i funkcjonowanie mózgu. Przeciwdziała chorobom układu krążenia, nowotworom, obniża poziom cholesterolu. Chcesz wiedzieć, jak przyspieszyć metabolizm, sięgnij po olej!

Terapia czaszkowo-krzyżowa
Skuteczne techniki leczenia

Jeśli jesteś specjalistą od terapii manualnych, a nie wiesz jeszcze, co to jest terapia czaszkowo-krzyżowa, koniecznie powinieneś uzupełnić swoją wiedzę. W książce tej znajdziesz informacje, jak dzięki leczeniu przez dotyk poprawić zdrowie swoich pacjentów. Szybko uwolnisz ich od różnych chorób i dolegliwości, w tym bólów kręgosłupa i pleców czy zaburzeń emocjonalnych. Ta wywodząca się z medycyny naturalnej technika sprawdzi się także jako sposób na stres i masaż powięzi. By dodatkowo zwiększyć jej skuteczność, nauczysz się pracy z podświadomością.

Jak zdrowo gotowac Mark Hyman
Jak zdrowo gotować
Ponad 100 prostych przepisów dr. Hymana m.in. bezmlecznych, bezglutenowych, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym wzmocnisz organizm i powstrzymasz przewlekłe choroby

Czy wiesz, co jesz? Jeśli nie jesteś pewien, dr Mark Hyman służy pomocą. W tej książce pokazuje, jak zdrowo się odżywiać. Prezentuje ponad 100 przepisów na dania bezmleczne, bez glutenu, o niskim indeksie glikemicznym, które wzmocnią twoją odporność, powstrzymają rozwój chorób autoimmunologicznych i zaburzeń hormonalnych. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę pegańską, paleo, wegańską, czy inną, znajdziesz tu przepisy pasujące do twego stylu życia. Dieta, proponowana przez Autora, jest też doskonałą dietą na odporność, przeciwzapalną i oczyszczającą. Gotuj dla zdrowia!

Co jesc aby być zdrowym dr Mark Hyman
Co jeść, aby być zdrowym
Jak dobrać swój model żywienia, aby wzmocnić zdrowie i zadbać o środowisko

Co jeść, aby być zdrowym? Czy znasz dobrze zasady zdrowego żywienia? A może interesuje cię dieta na odporność, która wzmocni twój organizm? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce. Autor podpowiada, jak odżywiać się, aby uniknąć cukrzycy, alergii, chorób autoimmunologicznych czy stanów zapalnych, które często są skutkiem złych nawyków żywieniowych. Jako lekarz podkreśla wagę odpowiedniej diety nie tylko dla zachowania zdrowia, ale też dbania o naszą planetę i środowisko. Dodatkowo poznasz prawdziwą twarz przemysłu rolno-spożywczego.

Zywnosc czyli co tak naprawde mozna jesc dr Mark Hyman zdrowe odzywianie
Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść
Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych

Dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”, odpowiada na twoje pytanie: co, do diabła, powinienem jeść, by cieszyć się zdrowiem? W swojej książce demaskuje wszystkie mity dotyczące zdrowego odżywiania! Pokazuje, że żywność jest najlepszym i najtańszym lekarstwem na wiele chorób chronicznych i dolegliwości, takich jak cukrzyca, refluks, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne! Przedstawia gotowe rozwiązanie, jakim jest dieta pegańska, czyli przeciwzapalna dieta, która łączy w sobie zasady diety paleo i wegetariańskiej. Omawia jej zasady i gotowy jadłospis, który pomoże ci w łatwy sposób wprowadzić ją do swojego stylu życia.

Jak wzmocnic swoj mozg Tom O'bryan
Jak wzmocnić swój mózg
Wystarczy 1 godzina tygodniowo, aby zyskać najlepszą pamięć, produktywność i poprawić jakość snu

Jak choroby autoimmunologiczne i stany zapalne wpływają na mózg? Czy oczyszczanie organizmu z toksyn może ulepszyć jego funkcjonowanie? Czy zdrowy mikrobiom jelitowy może być jednym ze sposobów na poprawę pamięci, optymalizację pracy mózgu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych? Tak! Autor bestsellera "Uszkodzenia autoimmunologiczne – ukryta przyczyna chorób" przedstawia w tej książce program, który dzięki nauce o neuroplastyczności mózgu pomoże ci usprawnić jego pracę. Poznasz cenne wskazówki i skuteczne ćwiczenia wzmacniające oraz dietę dla mózgu.

Dieta na zdrowy mokrobiom Raphael Kellman
Dieta na zdrowy mikrobiom
Naukowo potwierdzony sposób na przywrócenie zdrowia jelit i trwałą utratę wagi

Autor, „lekarz od zdrowego mikrobiomu jelitowego”, opracował trójfazowy program, który pomaga w oczyszczaniu jelit i przywróceniu im zdrowia. Opiera się na produkcji „dobrych” bakterii, których zadaniem jest nie tylko eliminowanie chorób układu pokarmowego, ale również wzmocnienie odporności. Oferowana przez Autora dieta na zdrowy mikrobiom polega na spożywaniu głównie owoców, warzyw, chudego białka oraz dużej ilości prebiotycznej i probiotycznej żywności. Stosując ją, przekonasz się nie tylko, jak przyspiesza ona twój metabolizm, pomoże też w utrzymaniu wymarzonej wagi.

Jak rozmawiac z lekarzem aby uzyskac trafna diagnoze i wlasciwe leczenie Ken Berry
Jak rozmawiać z lekarzem, aby uzyskać trafną diagnozę i właściwe leczenie
Odkryj lekarskie mity i poznaj prawdę o swoim zdrowiu

Doktor Berry udowadnia, jak wiele z głoszonych „prawd” medycyny na temat zdrowia jest błędnych i podejrzanych. Podpowiada, jak rozmawiać z lekarzem o swoim zdrowiu. Wyjaśnia, dlaczego lekarze, zamiast zalecania diety i zdrowego odżywiania oraz wspierania odporności naturalnymi terapiami, często przepisują pigułki, a nie szukają przyczyny choroby. Dlaczego mimo rozwoju medycyny liczba chorujących na raka, cukrzycę czy choroby autoimmunologiczne stale rośnie? O co chodzi z tym cholesterolem i stanami zapalnymi? W książce znajdziesz odpowiedzi.

Dieta w chorobach trzustki Reinhard Singer Waltraud Eggstein Eva Maria Lange Elke Silberzahn
Dieta w chorobach trzustki – co jeść, a czego unikać
130 przepisów na dania, które wzmocnią twoją trzustkę

Jak wzmocnić pracę trzustki? Jak pozbyć się przewlekłego czy ostrego zapalenia trzustki, a nawet raka trzustki? Co jeść, a czego unikać po operacji trzustki? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tej książce, która przyda się także w twojej kuchni. Autorzy, lekarze i dietetycy podpowiedzą ci, jak zadbać o zdrowie trzustki wprowadzając dietę na odporność i zdrowe odżywianie, które pomoże wyeliminować choroby i stany zapalne w układzie trawiennym. Prezentują dietę przeciwzapalną – dietę trzustkową opartą na zdrowym odżywianiu i udowadniają, że jedzenie u osób z chorobami trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem.

ZAPISZ SIĘ