Mózg to centrum dowodzenia odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. W ciągu dnia odbiera, rejestruje i przetwarza bodźce. W nocy zaś zapamiętuje zdobyte informacje i regeneruje neuroprzekaźniki. Zużywa nawet do 25% energii dostarczanej całemu organizmowi, czyli jego zapotrzebowanie energetyczne jest bardzo duże. Energia ta pochodzi głównie z glukozy i tlenu. Odpowiednia dieta stanowi więc klucz do efektywnego funkcjonowania mózgu. Jak powinna wyglądać dieta dla mózgu? Co jeść, aby lepiej zapamiętywać, uczyć się i utrzymać sprawność mózgu na długi czas?
Zebrane tu książki autorstwa lekarzy i dietetyków zawierają, poparte licznymi badaniami, zalecenia żywieniowe. Dieta dla mózgu powinna obfitować w witaminy i minerały: miedź, cynk, magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę D. Włącz do swojego menu orzechy, ryż, jajka, gorzką czekoladę, a z pewnością odczujesz poprawę w zapamiętywaniu i analizowaniu informacji. Kolejnym ważnym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Tłuste ryby czy olej lniany będą doskonałym urozmaiceniem diety. A do tego pozbędziesz się kłopotów z koncentracją. Aby odpowiednio zbilansować dietę dla mózgu, skorzystaj z gotowych planów i zaleceń żywieniowych zawartych w tych publikacjach. Znajdziesz w nich wskazówki, które produkty są korzystne dla zdrowia mózgu i regeneracji neuroprzekaźników. Dowiesz się z nich również, co szkodzi twojemu mózgowi i czego powinieneś unikać w wartościowej diecie dla mózgu. Gotowy zestaw przepisów z pewnością ułatwi przygotowanie smacznych i odżywczych posiłków.