Dieta karniwora „od kuchni”, czyli garść faktów na temat stylu odżywiania mięsożercy
To przede wszystkim specyficzny rodzaj diety ketogenicznej, która w całości oparta jest na mięsie oraz produktach pochodzenia zwierzęcego. Bez problemu możesz spożywać jaja, owoce morza, sery i ryby. Są one bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, dzięki którym twój organizm jest w stanie przejść w stan ketozy. Pamiętaj, że przechodząc na tę dietę, musisz robić to stopniowo. Zbyt gwałtowne eliminowanie węglowodanów z pieczywa, makaronów, warzyw i owoców może być szokiem dla twojego organizmu. Dlatego nie spiesz się i stopniowo usuwaj z jadłospisu pokarmy, które do tej pory spożywałeś.
Jakich korzyści możesz spodziewać się po przejściu na dietę karniwora?
Na początku możesz odczuć spadek energii. To normalne, gdy organizm wytwarza ciała ketonowe. Po pewnym czasie efekt będzie zgoła odwrotny. Nabierzesz więcej siły i chęci do działania. Organizm na mięsnej diecie karniwora „pobiera paliwo” z tłuszczów dostarczanych w pokarmach oraz z tłuszczu w twoim ciele. Dlatego możesz zauważyć u siebie spadek wagi. Oprócz tego pozbędziesz się stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych. Niektóre badania dowodzą, że ta dieta posiada potencjał antynowotworowy oraz przeciwdepresyjny.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat stylu życia mięsożercy, zajrzyj do naszych publikacji: