Obalamy mity o „niezdrowym” jedzeniu. Cała prawda na talerzu

Wiele zaleceń żywieniowych ma tak krótki okres przydatności jak produkty, do których się odnoszą. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych oraz obnaża działalność osób i organizacji, które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści. Czy pozwolisz się nabić w butelkę?

  • ISBN: 978-83-64278-90-7;
  • Cena katalogowa: 39.30 zł;
  • Ilość stron: 232;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2015;
  • Nr wydania: I;

Nietolerancje pokarmowe nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań

Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki?

Kłamstwa o niezdrowym żywieniu

Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami.

Mity o żywności i chorobach

Dzięki tej książce dowiesz się, kto kryje się za produktami oznaczonymi pozornie sprzyjającymi zdrowiu hasłami w stylu „wolne od…” albo „dla osób z nietolerancją…”. Zrozumiesz również, że nie istnieją żadne uzasadnienia horrendalnych cen, jakie one osiągają. Zarówno my, jak i nasi najbliżsi dajemy się złapać w pułapkę strachu przed pożywieniem, które ma rzekomo zabójcze właściwości. Wiele osób płaci krocie za pokarm mający chronić ich przed skutkami spożywania konkretnych związków spożywczych. Tymczasem wiele nietolerancji nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych i obnaża działalność osób (jak również organizacji), które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści.

Czy pozwolisz się nabić w butelkę?

ZAPISZ SIĘ