alergie pokarmowe – książki

Alergie pokarmowe to reakcje organizmu na spożycie określonych produktów. Najczęstsze alergeny to orzechy, mleko, jaja, ryby i gluten. Objawy mogą obejmować wysypki, obrzęk, bóle brzucha, nudności, a nawet trudności w oddychaniu. Alergie wziewne i kontaktowe mogą czasami występować razem z alergiami pokarmowymi.

Jak radzić sobie z alergiami pokarmowymi?

Najważniejsze jest unikanie alergenów. Czytaj etykiety produktów i pytaj o składniki w restauracjach. Warto również mieć przy sobie leki przeciwhistaminowe i ewentualnie adrenalinę. Jeżeli alergie są ciężkie. Suplementy diety mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć reakcje alergiczne. W szczególności witamina C jest znana ze swoich właściwości antyalergicznych.

Konsultacje z alergologiem pomogą zdiagnozować alergie. Dieta eliminacyjna pomoże wykryć i unikać alergenów. Regularnie sprawdzaj, które produkty wywołują reakcje. Dzięki odpowiedniej profilaktyce możesz prowadzić normalne życie. Nie musisz obawiać się nagłych reakcji alergicznych.

Dieta karniwora ksiazka kucharska Paul Saladino
Dieta karniwora – książka kucharska
Ponad 100 przepisów na pyszne dania mięsne, które pozwolą ci odzyskać zdrowie, witalność i siłę

Mięso niewątpliwie ma bogate walory smakowe. Ale czy wiesz, że dieta mięsna doskonale działa na odporność, a także przeciwzapalnie? To nie owoce i warzywa, a mięso obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. Osoby z alergiami pokarmowymi czy chorobami autoimmunologicznymi również będą czerpać korzyści z diety mięsnej. Jak przyrządzić mięso, aby było pyszne i zdrowie? Najlepsze przepisy ma dla ciebie Autor bestsellera Mięsna dieta karniwora. Wśród ponad 100 receptur znajdziesz dania główne z każdego rodzaju mięsa oraz przepisy na każdą zachciankę.

Naturalne sposoby na zespol jelita drazliwego Megan Rossi
Naturalne sposoby na zespół jelita drażliwego, nietolerancje pokarmowe, wzdęcia i zgagę
Prosty plan żywieniowy, ćwiczenia i masaże dla zachowania zdrowego mikrobiomu i całego układu trawiennego

Nie bez powodu mówi się, że jelita to nasz drugi mózg! Dlatego warto poznać strategie oczyszczania jelit i eliminowania dokuczliwych chorób układu pokarmowego, a także wzmacniania kondycji mikrobiomu jelitowego. Pomocą służy autorka tej książki. Dzięki jej cennym wskazówkom, dotyczącym m.in. diety, naturalnych probiotyków i ćwiczeń, już wkrótce pożegnasz zespół jelita drażliwego, wzdęcia, refluks i zgagę czy alergie pokarmowe. Skutecznie zadbasz o zdrowie jelit, stosując przeciwzapalną dietę low-FODMAP, która jest nieoceniona w chorobach układu pokarmowego.

dieta paleo protokół autoimmunologiczny
Dieta Paleo – naturalna dieta naszych przodków
Potrawy, dzięki którym poradzisz sobie z przewlekłymi chorobami autoimmunologicznymi, odzyskasz zdrowie i dobre samopoczucie

Choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca, choroby tarczycy, zaburzenia hormonalne czy choroby jelit to zmora naszych czasów. Coraz więcej osób ma alergie pokarmowe, stany zapalne, obniżoną odporność. Sukces w skutecznym zwalczeniu chorób przewlekłych tkwi w mikrobiomie jelitowym! Z pomocą przychodzi dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny. Ta książka to kompendium wiedzy o tej diecie przeciwzapalnej i podnoszącej odporność. Każdego dnia będziesz czerpał inspiracje z tej pięknie wydanej książki kucharskiej. A gotowe plany posiłków i listy zakupów ułatwią ci zmianę stylu życia i powrót do zdrowia!

Alergie i nietolerancje pokarmowe
Naukowo udowodnione i skuteczne metody leczenia alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe, jeśli nie przestrzegamy restrykcyjnych diet eliminacyjnych, mogą powodować w organizmie stany zapalne i rujnować mikrobiom jelitowy. Czy można pozbyć się tej choroby układu pokarmowego bez diety i leków, a tym samym zwiększyć odporność? Tak! Autorka przedstawia metodę, która zyskuje popularność. Immunoterapia doustna i podjęzykowa polega na zjadaniu lub podawaniu podjęzykowo stopniowo zwiększanej ilości alergenu, aż pacjent będzie w stanie spożyć pełną dawkę bez reakcji alergicznej. Przekonaj się, jak skuteczne jest odczulanie z alergii pokarmowych i wzmocnij swój układ trawienny!

Salicylany nie dla kazdego johanna Kallert
Salicylany nie dla każdego
Jak rozpoznać nietolerancję na salicylany i jak dobrać odpowiednią dietę

Napady lęku, potliwość, szumy uszne, mdłości, wymioty i hiperwentylacja. To niektóre z objawów nietolerancji salicylanów. Nie dotyczą one tylko układu trawiennego. Uczulony tak naprawdę może być każdy, ponieważ salicylany występują w kosmetykach, jedzeniu i lekach. Jak zdiagnozować alergię pokarmową na salicylany? Jak wygląda leczenie? Jak usunąć salicylany z organizmu? Sięgnij po ten poradnik. Znajdziesz w nim wszystkie informacje o salicylanach, jakich potrzebujesz. Autorka proponuje terapie, dzięki którym pokonasz nadwrażliwość, zanim doprowadzi do choroby jelit. To między innymi oczyszczająca organizm dieta przeciwzapalna.

Histamina a niebezpieczne alergeny
Histamina a niebezpieczne alergeny
Samodzielna diagnostyka i skuteczne zapobieganie ukrytej nietolerancji

Alkohol, wędzone mięso, pomidory, dojrzewające sery, ocet, truskawki, zboża… Czy wiesz, że te pokarmy mogą wzmagać produkcję histaminy w organizmie, a co za tym idzie powodować nietolerancję histaminy? Czy to niebezpieczny stan? Jakie są objawy i przyczyny nietolerancji histaminy? Czy cierpi tylko układ trawienny? Ta książka to twój przewodnik po nietolerancji histaminy. Znajdziesz w nim nie tylko podstawową wiedzę, ale także szereg możliwości, dzięki którym pozbędziesz się alergii pokarmowych, zanim spowodują one poważną chorobę jelit. Jedną jest oczyszczająca dieta przeciwzapalna.

Z daleka od mleka
Cała prawda o szkodliwości mleka zwierzęcego i jego przetworów

Czy wiesz, że picie mleka krowiego nie sprzyja zdrowiu? Choroby układu pokarmowego to tylko ułamek możliwych zagrożeń. Jeśli masz co do tego wątpliwości, ta książka na pewno je rozwieje. Na podstawie badań o szkodliwości mleka Autorka opisuje objawy nietolerancji laktozy oraz wyjaśnia mechanizmy powstawania alergii na mleko, jednej z najpowszechniejszych obecnie alergii pokarmowych. W publikacji znajdują się też przepisy na dania diety bezmlecznej, które służą wzmocnieniu odporności, łagodzą stany zapalne i stabilizują pracę układu trawiennego.

Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie
Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

W czasach powszechnie występujących alergii pokarmowych i otyłości kuchnia wegetariańska to przyszłość. Małgorzata i Norbert Duży są wegetarianami z długoletnim stażem. W swojej książce proponują 450 przepisów na proste, tanie, smaczne, łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję. W tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej również wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości takich jak: alergie, problemy z krążeniem i sercem, nerkami czy wątrobą. Dzięki diecie bezmięsnej poprawisz poziom cholesterolu, usprawnisz metabolizm i unikniesz wielu chorób.

chemia w jedzeniu
Chemia w pożywieniu
Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą

Czy wiesz, czym są polepszacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Dlaczego nadmiar chemii w jedzeniu i diecie przyczynia się do chorób autoimmulogicznych, neurodegeneracyjnych i układu krążenia? Jak dodatki do żywności powodują alergie pokarmowe i choroby jelit? W książce znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Dowiesz się, jak możesz uniknąć chorób nowotworowych i krążenia, alergii i stanów zapalnych, eliminując nadmiar produktów z chemicznymi dodatkami. Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzieniu.

Niebezpieczne zboża
Groźny gluten

Pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście zboże, z którego jest przygotowywane jest zdrowe dla każdego? Dzięki tej książce nie tylko znajdziesz odpowiedź na to pytanie, ale będziesz mógł także przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom. Zdrowe życie bez glutenu.

Celiakia autodiagnoza i samodzielne leczenie
Celiakia – autodiagnoza i samodzielne leczenie
Najnowsze badania i najskuteczniejsze terapie na nietolerancję glutenu

Cierpisz na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, alergię pokarmową, anemię, swędzenie skóry, bóle głowy lub stawów? Jeśli tak, możesz mieć celiakię – dziedziczną chorobę autoimmunologiczną wywoływaną przez gluten. Pokonaj celiakię już dziś!

10 zasad zdrowego odżywiania w oparciu o najnowsze badania naukowe
Zdrowie, witalność, długowieczność

Każdego miesiąca publikowanych jest ponad dziesięć tysięcy nowych badań dotyczących zdrowia i odżywiania się. Mogą one radykalnie odmienić Twoje życie. Niestety, większość z tych odkryć prezentowana jest jedynie na konferencjach i w czasopismach naukowych - zwykle niedostępnych dla szerokiego grona osób. Dzięki tej książce dowiesz się jakie są wyniki tych badań i jaki wpływ na Twoje zdrowie ma wysoko przetworzona żywność, gluten i węglowodany złożone. Dowiesz się, jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym i przy okazji tracić kilogramy.

ZAPISZ SIĘ